▷ Is mijn kat snurken ernstig?

Is het je onlangs opgevallen dat je kat de neiging heeft om te snurken tijdens het slapen of wanneer hij wakker is en ben je bang dat dit ernstig is?

Houd er rekening mee dat snurken bij katten een normaal en goedaardig fenomeen is waarvoor u zich meestal geen zorgen hoeft te maken. Dat gezegd hebbende Het kan ook wijzen op een ziekelijke toestand, of zelfs ademhalingsproblemen bij uw metgezel en rechtvaardigen een veterinair consult. Hier is Enkele verklaringen voor snurken bij katten en onze tips om u te helpen uw snurkende katachtige te verlichten.

Is het normaal dat mijn kat snurkt?

Het is in de meeste gevallen normaal dat uw kat snurkt. Net als bij mensen is snurken een natuurlijk fenomeen dat kan optreden tijdens de slaapfase. Het resulteert in trillingen van de weefsels van de ademhalingsorganen in de passage van lucht, als gevolg van de intensivering van de ademhalingsactiviteit tijdens de slaap.

Het fenomeen kan zich van jongs af aan manifesteren, evenals in alle stadia van zijn leven. Het is niet ongebruikelijk dat een snurkende kat bij veel eigenaren zorgen baart. Maar maak je geen zorgen. Snurken bij katten is vaak gewoon een goedaardig feit waarvoor er geen reden is om je al te veel zorgen te maken.

Tenminste, toen hij niet plotseling intreedt of niet geassocieerd is met andere symptomen en waarschuwingssignalen Net als hoesten, kortademigheid, verlies van eetlust of andere tekenen die erop wijzen dat hij ademhalingsproblemen heeft, kan de truffel van de kat ons veel vertellen over zijn gezondheid. Zoals je zult hebben begrepen, is een eenvoudig snurken een geïsoleerd symptoom dat niet altijd genoeg is om vast te stellen dat je kleine kat ziek is.

Lees ook:   krabpaal natural paradise

Kat slaapt zittend

6 redenen waarom je kat snurkt

Merk op dat verschillende oorzaken het verschijnen van snurken bij uw kat kunnen verklaren. Het kunnen kennen ervan is niet alleen nuttig om dit fenomeen beter te begrijpen, maar ook om de juiste maatregel te nemen om uw kat te verlichten als het gaat om snurken. Om u in deze richting te helpen, hebben we 6 van de meest voorkomende redenen opgesomd die kunnen verklaren waarom uw kat snurkt.

Hij slaapt gewoon

Als u uw kat ’s nachts hoort snurken, kan het zijn dat simpelweg omdat hij slaapt… maar in een positie die niet zo optimaal is als gewoonlijk. Het is inderdaad gebruikelijk, wanneer ze slapen, dat onze katachtige metgezellen verschillende posities innemen. Deze zijn niet allemaal bevorderlijk voor een goede ademhaling en geven vrij spel aan de expressie van snurken.

Snurken als gevolg van een slechte houding tijdens de slaap is een van de minst zorgwekkende. Wanneer dit het geval is, moet je meestal gewoon proberen om het in een meer ideale positie te draaien om het te laten stoppen met snurken. Dat gezegd hebbende, als zijn snurken aanhoudt terwijl het intensiveert of te luidruchtig wordt, kan het een goed idee zijn om advies in te winnen bij uw dierenarts.

Het is te groot

Een andere mogelijke verklaring voor snurken bij uw kat kan verband houden met het feit dat ze zwaarlijvig zijn. Inderdaad De meeste katten met overgewicht hebben de neiging om te snurken. Het is bekend dat overgewicht de kwaliteit van leven van een kat, zijn gezondheid sterk kan beïnvloeden en vooral het snurken kan bevorderen.

Dit laatste fenomeen zal worden verklaard door het vetmesten van de weefsels van de organen die deel uitmaken van het ademhalingssysteem, meestal in de keel. De resulterende vernauwing van de luchtwegen is zodanig dat uw kat moeite kan hebben met ademhalen en onvermijdelijk de neiging zal hebben om te snurken tijdens het slapen.

Als uw kat snurkt omdat hij overgewicht heeft, overweeg dan een herbalancering van voedsel of zet hem op dieet en moedig hem aan om te bewegen zijn oplossingen die nodig zijn. Natuurlijk moet u ze idealiter toepassen volgens het advies en de aanbevelingen van een dierenarts.

Lees ook:   knisperballen kat

Hij heeft de luchtwegen belemmerd

Een obstructie van zijn luchtwegen is ook een plausibele verklaring voor het feit dat uw kat plotseling begint te snurken, dus het zal nodig zijn om hem te helpen zijn muilkorf schoon te maken. Deze obstructie van de luchtwegen kan zelf te wijten zijn aan verschillende factoren. Meer in het algemeen is het het gevolg van de aanwezigheid van een vreemd lichaam in de truffel of keel: een grasspriet, een fragment van strooisel onder anderen.

Naast de hypothese van het vreemde lichaam kan de blokkade ook het gevolg zijn van een patholo.Respiratoire gie als poliepen. Dit zijn tumoren die zich in de neusholtes kunnen ontwikkelen en gedeeltelijke verstopping van de luchtwegen kunnen veroorzaken. Vandaar het fenomeen van snurken dat kan optreden wanneer uw kat slaapt.

Hij lijdt aan een allergie

Snurken kan ook veroorzaakt worden door een allergie waar je kat last van heeft. De allergene stoffen waarmee deze laatste dagelijks in contact kunnen komen, zijn talrijk. Stof en pollen horen erbij en het inademen ervan kan schadelijk zijn voor je kat.

Nog gevaarlijker kan sigaretten- of tabaksrook zijn, waarvan de effecten niet beperkt zijn tot het uitlokken van snurken bij katten. Naast het belemmeren van de luchtwegen, kan het de ontwikkeling van kanker bevorderen.

Hij is ziek

Een andere minder geruststellende, maar niet per se alarmerende verklaring is dat het snurken van je kat van ziekelijke oorsprong is. Het ademhalingssysteem van uw huisdier is niet immuun voor bepaalde aandoeningen of ziekten van de luchtwegen, waarvan snurken een van de waarschuwingssignalen zou zijn.

Het kunnen ziekten zijn zoals verkoudheid of Coryza, hoest of kattengriep, kattenastma, longontsteking of bronchitis onder anderen. In deze gevallen kan snurken gepaard gaan met andere symptomen zoals kortademigheid, hoesten, loopneus en niezen of slijmophoping, enz.

Lees ook:   kattenspeelgoed met kattenkruid

Dit zijn symptomen die u moeten waarschuwen voor het feit dat uw snurkende kat waarschijnlijk ziek is. U zult dan zo snel mogelijk een dierenarts moeten raadplegen voor een diagnose en ervoor zorgen dat hij geen last heeft van iets ernstigs.

De snuit heeft een vorm waardoor hij snurkt

Ten slotte kan de verklaring voor snurken bij katten eenvoudigweg verband houden met de morfologie van zijn neus. Inderdaad, sommige kattenrassen zijn van nature vatbaar voor meer snurken dan anderen. En met een goede reden? Het afgeplatte uiterlijk van hun neus en de smalheid van hun keel of strottenhoofd die hen blootstellen aan ademhalingsproblemen.

De Perzische, de exotische korthaar, de Britse korthaar, de Schotse vouw en de Himalaya behoren tot die kattenrassen met verpletterde gezichten die ook snurken, bekend als brachycefale rassen.

Wat te doen om een snurkende kat te verlichten?

Er is vrijwel niets speciaals dat u kunt doen om uw snurkende kat te verlichten. Zoals we hierboven hebben opgemerkt, kun je, afhankelijk van de oorsprong van snurken, je metgezel draaien wanneer hij in een slechte positie slaapt.

Beperk ook de blootstelling aan allergiebronnen en vreemde voorwerpen. Vecht tegen overgewicht dat gezondheidsproblemen of ademhalingsproblemen kan bevorderen.  Zo niet, raadpleeg dan de dierenarts als er plotseling snurken verschijnt en uw kat er niet uitziet alsof hij in vorm is.

Ademhalingsproblemen of aandoeningen zijn zorgen waarvan de manifestaties min of meer gemakkelijk te identificeren zijn. Meestal zijn hun indices vergelijkbaar met die van de meest voorkomende ademhalingspathologieën bij katten. Meer concreet weet u dat uw kat ademhalingsproblemen heeft wanneer:

  • Hij heeft moeite met ademhalen
  • Hij hoest vaak
  • Hij lijkt kortademig, zelfs zonder fysieke inspanning
  • Hij heeft een loopneus (en ogen)
  • Hij heeft niezen die hem hevig schudden
  • Hij snurkt overdag terwijl hij wakker is

Als u deze aanwijzingen bij uw kat ontdekt, raden wij u aan om hem met spoed te laten raadplegen door een dierenarts.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.