▷ Munchkin: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijzen

Nog steeds “basset cat” of “worstkat” genoemd, De Munchkin is de kat met de kortste poten ter wereld ! Het is waarschijnlijk de kleinheid van zijn benen die het zijn naam heeft opgeleverd, geïnspireerd door het Munchkins-volk, kleine personages die aanwezig zijn in Flemings film The Wizard of Oz uit 1939.

Het lijkt er zelfs op dat deze katten hun hele leven kittens blijven!

Met een gewicht tussen 2 en 4 kg en slechts 21 tot 24 cm hoog, is het een zeer sociale en bijzonder actieve kat, maar naast het niet ondersteunen van eenzaamheid heeft het een minimum aan genegenheid en zorg nodig. In het volgende vindt u alles wat u moet weten over deze vriendelijke ongewone kat, evenals alles wat u nodig hebt om deze schattige haarbal gelukkig en vervuld te maken.

De Munchkin in video

De ideale kat voor wie?

Met zijn actieve en speelse temperament en zijn overloop van energie, de Munchkin is een eeuwig katje dat erg gehecht is aan zijn meester, maar waardeert vooral degenen die actief zijn zoals hij. Het is erg sociaal en ondersteunt niet lang alleen zijn, wat betekent dat het het gezelschap van zowel volwassenen als kinderen accepteert, evenals dat van huisdieren anders dan zijn soortgenoten (zoals honden), het is een van de meest sociale kattenrassen. Bovendien vereist het met zijn soms halflange haar regelmatig onderhoud.

Ondanks zijn behoefte om stoom af te blazen, is het een kat die de voorkeur geeft aan het comfort, de warmte en de veiligheid van het interieur van een huis, met zijn meesters. Dus zelfs als het uitkomt, is het niet voor heel lang. De Munchkin is daarom de ideale kat voor gezinnen die zowel in een appartement als in een huis met een tuin wonen!

Oorsprong en geschiedenis van Munchkin

Het verhaal van de Munchkin begon in 1983 in de Verenigde Staten, toen een fokker uit Louisiana genaamd Sandra Hochenedel bij toeval een gootkat met bijzonder korte poten ontdekte. Ze adopteerde deze prachtige bal haar en noemde het Blackberry.

Lees ook:   ▷ 9 trucs die werken om kattenbakvulling te voorkomen

Gefascineerd door het uiterlijk van Blackberry, besloot Sandra het Munchkin-ras te ontwikkelen. Zo zal het eerste Munchkin-exemplaar officieel worden gepresenteerd in 1991 in New York, op een kattenshow. Pas in 1993 landde de eerste Munchkin in Europa …

Merk ook op dat katten met vergelijkbare kenmerken werden ontdekt in Engeland in de jaren 30, evenals in Rusland in de jaren 50, maar niemand was geïnteresseerd in het ontwikkelen van het ras.

Fysieke kenmerken van Munchkin

Met een driehoekig gevormd hoofd met afgeronde contouren, de Munchkin heeft brede wangen (vooral bij mannen), een plat voorhoofd, een dunne snuit met een matig lange neus en een stevige kin. De grote, uit elkaar geplaatste walnootvormige ogen hebben een kleur die niet afhankelijk is van die van de jurk. De oren zijn recht, driehoekig van vorm en iets breed.

De poten, die al zijn bijzonderheid maken, zijn kort, met een middelgroot bot en een goed ontwikkelde musculatuur, allemaal ondersteund door middelgrote, compacte en ronde voeten. Ondanks zijn kleine poten heeft de Munchkin een halflang lichaam met middelgrote botten en spieren, brede schouders en een ronde borst. Van een kleine dikte wordt de staart die hij hoog en recht draagt wanneer hij beweegt, beëindigd door een afgerond uiteinde. Dit maakt het nog steeds een van de kleinste katten ter wereld van alle rassen van huiskaten.

Ten slotte kan de vacht van de Munchkin kortharig of middellang zijn. In ieder geval heeft de vacht van deze kat een zijdeachtige textuur en een medium ondervacht. Merk op dat met uitzondering van amber, alle kledingkleuren zijn toegestaan.

Munchkin gedrag

Zeer actief, levendig en speels, de Munchkin is een zeer sociale kat die bijzonder gehecht is aan zijn meester. Hij houdt van het leven in het gezelschap van mensen, is erg aardig en geduldig met kinderen en accepteert het gezelschap van andere huisdieren, in dit geval honden. Als gevolg hiervan is dit een kat die eenzaamheid niet waardeert.

Relatief eenvoudig te onderwijzen, je kunt hem bijvoorbeeld bevelen leren en zelfs voorwerpen ophalen. Dit alles maakt de Munchkin een perfecte kat voor het gezinsleven!

Lees ook:   Katten: Homoseksualiteit, mythe of werkelijkheid?

Gezondheid en zorg bij Munchkin

Over het algemeen is de Munchkin een ruige gezondheidskat. Tot nu toe is er geen rasspecifieke genetische, aangeboren of veel voorkomende ziekte waargenomen, in tegenstelling tot andere raszuivere katten. De kortbenige morfologie kan het in sommige gevallen echter vatbaar maken voor artritis. Daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de ouders van je haarbal gezond zijn op het moment van adoptie.

Kortom, je Munchkin is kwetsbaar voor ziekten die alle katten gemeen hebben., ongeacht ras.

Dus zodra het is geadopteerd, moet u ervoor zorgen dat uw kat alle nodige zorg krijgt om in vorm te blijven. Dit omvat het vaccineren (tegen ziekten zoals leukose, coryza, tyfus en zelfs hondsdolheid), ontwormen, beschermen of behandelen tegen externe parasieten (vlooien, teken, luizen, …), … Bovendien kan de Munchkin, als een bijzonder actieve kat, gemakkelijk het slachtoffer worden van een ongeluk.

De kosten van het verzorgen van uw huisdier in geval van ziekte of ongeval kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze vaak onverwacht aankomen. De beste manier om onaangename verrassingen te voorkomen en tegelijkertijd de best mogelijke gezondheidszorg voor uw Munchkin te garanderen, is door een ziektekostenverzekering voor hem af te sluiten.

Heeft de Munchkin een specifiek voedsel nodig?

Zoals alle katten, raszuiver of goot, de Munchkin heeft gewoon een dieet nodig dat perfect is aangepast aan zijn vleesetende dieet. Het zal daarom een vraag voor u zijn om uw huisdier te voeden met brokjes met zoveel mogelijk vlees of vis, vetten en mineralen in zeer precieze verhoudingen, en dat allemaal zonder granen of voedingssupplementen.

Alleen premium brokjes kunnen je zo’n hoge standaard garanderen. Je vindt ze in een dierenwinkel of in een gespecialiseerde winkel. Zorg er natuurlijk bij het voeren van je Munchkin brokjes voor dat hij te allen tijde voldoende water beschikbaar heeft.

Welk budget om een Munchkin te hebben?

Zoals u weet, hangt de prijs van een kat sterk af van het ras, het geslacht, de kwaliteit van zijn stamboom, de kleur en het type vacht, evenals vele andere kenmerken. Om de trotse meester van een Munchkin te worden, plan:

  • Tussen de 400 en 900 euro voor een vrouw
  • Tussen de 400 en 1000 euro voor een reu.
Lees ook:   De waarheid over tandenpoetsen bij katten: essentiële informatie!

Houd er ook rekening mee dat het jaarlijkse onderhoud u niet minder dan 800 euro kost, of zelfs 1000 euro.

Accessoires aangepast aan de Munchkin

Hoewel zeer levendig, actief en speels, is de Munchkin een kat die veel liever binnen blijft dan buiten. Om hem zo tevreden mogelijk te stellen, moet u hem dus voorzien van een set accessoires zoals een krabpaal (met krabpalen, schuilplaatsen, observatieposten, rustplaatsen, …), speelgoed, kattenmanden, kortom alles wat kan zorgen voor optimaal comfort in uw huis.

Vergeet natuurlijk niet de basis- en essentiële accessoires zoals die bedoeld zijn voor het voedsel (kommen of brokjesdispenser, waterfontein, …), de verzorging, evenals een toilethuis. Merk op dat al deze items moeten worden gekocht rekening houdend met het kleine formaat van de Munchkin.

Goodies voor Munchkin liefhebbers

Foto’s van Munchkin

Munchkin ras kat

Waar adopteer je een Munchkin?

Om een Munchkin te adopteren, heb je 4 opties: ofwel naar een fokker gaan, of naar een cattery, of naar een asiel, of uiteindelijk naar een particulier.

Dichter bij een erkende fokker komen is de meest betrouwbare oplossing om een 100% authentieke en perfect gezonde raszuivere Munchkin te krijgen. In cattery en in een asiel is de kwaliteit van het dier niet altijd gegarandeerd.

Ten slotte, als u ervoor kiest om uw kat van een particulier te adopteren, is het sterk aan te raden om dichter bij iemand te komen die u persoonlijk kent in plaats van een vreemde, om dierenhandel te voorkomen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: Caraconderwijs, gezondheid, prijs – De juiste kat voor u?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.