5 dingen om te weten over een van ’s werelds kleinste kat

Als u, zoals de meeste eigenaren, droomt van een kat die zijn hele leven een kitten blijft, zult u blij zijn om de Munchkin te ontdekken!

Deze schattige kleine bal haar met zeer korte benen heeft het verbazingwekkende vermogen om het uiterlijk en het karakter van een kitten tot de volwassenheid te behouden. Beschouwd als een van de kleinste katten ter wereld, is het nog steeds weinig bekend bij kattenliefhebbers, waarschijnlijk vanwege zijn recente uiterlijk.

Een ras waarvan de oorsprong zeer recent is

Munchkin op krabpaal

Van Amerikaanse oorsprong, de Munchkin is een kattenras dat in de jaren 1980 in Louisiana verscheen, na een natuurlijke genetische mutatie. Hij werd geboren uit een gootkat genaamd Blackberry. Ze beviel van een nest kittens, waarvan bijna de helft het verbazingwekkende kenmerk had van een klein formaat en zeer korte benen. De parallel werd al snel getrokken met de dwergfiguren van het Munchkins-dorp in de film The Wizard of OZ, waaruit zijn naam is geïnspireerd.

Geïmporteerd in Frankrijk in de jaren 1990, zal de Munchkin worden erkend als een ras op zich door de LOOF en de International Cat Association.

Een kat met een ongewone lichaamsbouw

Een van de eigenaardigheden van deze kat, degene die uit de ogen springt, zijn natuurlijk zijn zeer korte en robuuste poten die een relatief lang gespierd lichaam dragen. Dit leverde hem de bijnaam “basset cat” op. Het gewicht varieert tussen 2 en 4 kg en de lengte van de poten is nauwelijks groter dan 6 cm. Zelfs als volwassene behoudt de Munchkin zijn kittenachtige uiterlijk.

Lees ook:   ▷ Wat te doen in het geval van urinemarkering van de kat?

Afhankelijk van het type vacht zijn er 2 variëteiten in dit ras: kortharige Munchkin en medium langharige Munchkin. Merk ten slotte op dat de rasstandaard alle vachtkleuren behalve amber toelaat.

Een eeuwig katje door zijn karakter

Een ander fascinerend ding dat je moet weten over de Munchkin is zijn reputatie als een eeuwig kitten. En met goede reden behoudt het zijn kittenkarakter op volwassen leeftijd. Het is daarom een zeer aanhankelijke, knuffelige, innemende, sociale en duidelijk zeer speelse kat, en dat blijft hij zijn hele leven. Ondanks zijn korte formaat is het een behendige en levendige kat die graag overal rent en springt. Als er één ding is waar hij het meest een hekel aan heeft, dan is het wel eenzaamheid.

Munchkin ras kat

Een kat met ijzeren gezondheid

De natuur heeft deze kleine katachtige tevreden gesteld met een uitstekende gezondheid. Inderdaad, de Munchkin lijdt op dit moment niet aan genetische of aangeboren ziekten die worden vermeld. In tegenstelling tot wat de morfologie doet vermoeden, is het niet onderhevig aan specifieke problemen met betrekking tot zijn kleine omvang. Kortom, dit kleine bolletje haar heeft geen andere ziekten dan die welke alle katten gemeen hebben.

Een kat die gemakkelijk te verzorgen is

Over het algemeen is de Munchkin een onderhoudsarme kat. Het verzorgen van zijn vacht blijft vrij eenvoudig. Dus, afhankelijk van of je een kortharige of middellange haarvariant hebt, zullen 1 tot 2 wekelijkse borstelbeurten meer dan genoeg zijn om de glans van de vacht te behouden. Je moet ook aandacht besteden aan zijn oren en mondhygiëne en regelmatig zijn tanden poetsen.

Lees ook:   iams kattenvoer kitten

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.