▷ Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijzen

De Sphynx is een van de meest atypische kattenrassen. Als gevolg van een natuurlijke genetische mutatie onderscheidt deze katachtige met “blote huid” zich door zijn oorspronkelijke uiterlijk, fascinerend voor sommigen, afstotelijk voor anderen. Maar achter zijn ietwat buitenaardse lichaamsbouw schuilt in werkelijkheid een intelligente, aanhankelijke, kalme, innemende en sociale metgezel. Geregistreerd in de LOOF, het is een kat die populair is bij de Fransen, maar blijft zeer zeldzaam en daarom vrij duur.

Begiftigd met een ijzeren gezondheid, heeft deze kleine katachtige niettemin veel liefde en genegenheid van je nodig, evenals een minimum aan zorg en accessoires om gelukkig en meer vervuld te zijn. Lees hieronder alles wat u moet weten over deze ongewoon uitziende kat, evenals alle goede redenen om hem te adopteren.

De Sphynx in video

De ideale kat voor wie?

Verstoken van bont, begiftigd met grote intelligentie en aanpassingsvermogen, is de Sphynx een binnenkat die vooral het leven in een appartement of in een huis waardeert. Het is ook een rustige en sociale kat die de aanwezigheid van kinderen en cogewoonten met andere dieren ondersteunt. Dus of u nu alleen woont of met uw gezin, in een appartement of een huis, met of zonder een andere metgezel, de Sphynx past perfect bij u.

Merk echter op dat de Sphynx een kat is die zich niet aanpast aan eenzaamheid. Een beetje bezitterig heeft hij een meester nodig die liefdevol, toegewijd, maar vooral beschikbaar is. Als gevolg hiervan, als u een te druk persoon bent, met weinig tijd om eraan te besteden, is de Sphynx niet het ideale kattenras voor u.

Oorsprong en geschiedenis van de Sphynx

Het is moeilijk om precies de oorsprong van de Sphynx te bepalen, omdat deze niet het resultaat is van een kruising, maar van een genetische mutatie. Sommigen schrijven het toe aan Canadese, Amerikaanse of Europese afkomst. Vergeet echter niet dat studies het bestaan van deze naakte kat in het Azteekse tijdperk hebben onthuld, in Latijns-Amerika. Een paar eeuwen later werden spontane geboorten van haarloze katten waargenomen in de Verenigde Staten (1936) en Frankrijk (1938).

Het fokken van het ras begon veel later tussen 1966 en 1973 in Nederland onder impuls van Dr. Hugo Hernandez. Hij streefde ernaar om aan de genen van het ras te werken zonder hun natuurlijke mutatie te veranderen. De Sphynx duikt in 1983 weer op tijdens de Parijse kattenshow, waarbij hij niet zal nalaten het publiek te verleiden.

Lees ook:   vette vis

Fysieke kenmerken van de Sphynx

Kitten ras SphynxVan kop tot staart toont de Sphynx een ongewoon portret. Het heeft een wat lange driehoekige kop met uitgesproken jukbeenderen. Zijn lange neus heeft geen snorharen. De oren zijn erg groot, breed aan de basis en uit elkaar gespreid. Hij heeft grote, expressieve citroenvormige ogen, waarvan de kleur overeenkomt met zijn jurk die hier voornamelijk naar zijn huid verwijst.

Inderdaad, de Sphynx heeft duidelijk geen vacht: zijn lichaam vertoont een solide spiermassa bedekt met een laag dikke gerimpelde huid en gerimpeld ter hoogte van de schedel, kin en heupen. Het is echter niet helemaal naakt, omdat het eigenlijk een fijn en zacht dons heeft dat de indruk van een perzikhuid geeft om aan te raken. Alle vachtkleuren zijn toegestaan voor dit ras, met lichte tinten in de kleuren echter. Qua uiterlijk zal een zwarte jurk de neiging hebben om donkergrijs te zijn, terwijl een witte jurk er nogal roze uitziet.

Ten slotte heeft de Sphynx grote benen geproportioneerd tot zijn lichaam, met ovale voeten en bijzonder lange vingers. Zijn staart, ook lang en min of meer haarloos, lijkt op die van een rat.

Gedrag van de Sphynx

Alle eigenaren zijn het erover eens dat de Sphynx een intelligente, kalme, sociale, trouwe en uiterst aanhankelijke metgezel is die de constante liefde van zijn meester vraagt. Heel vertederend en een beetje nieuwsgierig, hij zal je overal in huis volgen. Als de meeste katten de voorkeur geven aan je knieën, geeft de Sphynx de voorkeur aan het comfort van je schouder voor zijn knuffelmomenten. Het is een echte pot lijm die eenzaamheid niet ondersteunt.

Bovendien is de Sphynx een rustige kat die gemakkelijk gedijt in een gezinsomgeving. Bovendien zorgt zijn zachte, geduldige en sociale kant ervoor dat hij perfect overweg kan met kinderen, net zo goed als hij de aanwezigheid van andere dieren ondersteunt. Ten slotte is het een kat met een groot aanpassingsvermogen, u hoeft zich geen zorgen over hem te maken in geval van verhuizen.

Gezondheid enoins om naar de Sphynx te brengen

In tegenstelling tot de vooroordelen die kunnen worden gemaakt vanwege zijn uiterlijk, is de Sphynx een robuuste kat met een ijzeren gezondheid. Niettemin is het gevoelig voor HCM, een erfelijke hart- en vaatziekte die sommige individuen van het ras treft met generatieverschillen. Bovendien scheidt de opperhuid melanine niet af en stelt het bloot aan brandwonden in geval van langdurige blootstelling aan de zon.

Lees ook:   Kies een goede voornaam in E voor uw kat: lijst met namen in E

Bovendien zweet zijn huid vaak en vettig gemakkelijk: je zult hem regelmatig een bad moeten geven. Hoewel de huid dik genoeg is om de temperatuur te handhaven, is het niet raadzaam om hem buiten te laten tijdens koud weer. Afgezien van deze specifieke gevallen is de sphynx niet immuun voor ziekten die alle katten gemeen hebben.

U moet hem dus alle essentiële zorg bieden om zijn gezondheid te behouden, inclusief vaccinatie, ontworming, externe antiparasitaire behandelingen en vele anderen. Als de sphynx niet wordt gespaard door de ziekte, is deze ook niet immuun voor een ongeval. En voor deze gevaren van zijn leven kan de rekening van zorg snel zout zijn. Daarom is het belangrijk dat u hem registreert bij een onderlinge of kattenverzekering, om hem de beste gezondheidszorg te garanderen.

Heeft de Sphynx een specifiek voedingsmiddel nodig?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben raszuivere katten, waaronder de Sphynx, niet absoluut een specifiek voedsel nodig. Breek dus niet je hoofd op zoek naar speciaal voedsel voor Sphynx, vaak duurder. Het enige wat uw metgezel nodig heeft, is een dieet dat consistent is met het vleesetende dieet dat specifiek is voor alle katachtigen.

Het is duidelijk dat u uw Sphynx gezonde voedingsmiddelen moet aanbieden, gemaakt met natuurlijke of biologische ingrediënten, en voornamelijk bestaande uit vlees en / of vis. Ze moeten vrij zijn van granen, chemicaliën en andere producten die niet geschikt zijn voor carnivoren. Bovendien moet zijn voedsel een afgemeten hoeveelheid mineralen bevatten die eenvoudig te assimileren zijn om nierstenen te voorkomen en moet het vetarm zijn om het risico op hartaandoeningen te beperken.

Merk ten slotte op dat de Sphynx de eetlust van een boeman heeft. Het heeft daarom een aanzienlijke voorraad eiwitten en energie nodig om zijn lichaam en spiermassa te ondersteunen, evenals zijn intense activiteit. Wees toch voorzichtig met overgewicht! Je moet voorzichtig zijn om zijn maaltijden te rantsoeneren, rekening houdend met zijn gewicht, energieverbruik en eetlust.

Welk budget om een Sphynx te hebben?

U moet weten dat het budget dat moet worden verstrekt voor de aanschaf van een Sphynx kan worden beïnvloed door een reeks factoren. Deze omvatten het geslacht van het dier, de leeftijd, stamboom, de kleur en kwaliteit van zijn vacht, de reputatie van de fokker, enz.

Maar als schatting, houd er rekening mee dat u gemiddeld 1000 tot 3000 € moet betalen voor de aankoop van een mannelijk Sphynx-kitten en tussen 1200 en 3000 € voor de adoptie van een vrouwelijk Sphynx-kitten. Deze hoge kosten worden deels verklaard door de zeldzaamheid van het ras en de lasten die gepaard gaan met hun voeding en verzorging.

Lees ook:   De ultieme gids voor de verzorging van een Maine Coon

Accessoires aangepast aan de Sphynx

Net als al zijn medekatten heeft de Sphynx je nodig om hem een aantal accessoires aan te bieden om zijn leven gelukkiger en aangenamer te maken en zijn welzijn en veiligheid te garanderen. Natuurlijk moet elk van deze accessoires worden aangepast aan zijn morfologie, grootte en gewicht.

Dit zijn accessoires gericht op haar hygiëne en toiletbezoek, zoals kattenbakken voor haar uitwerpselen, evenals verzorgingssets voor het onderhoud van haar jurk. Het zijn ook voedingsgerichte accessoires zoals voerbakken, een brokautomaat en een waterfontein.

Bovendien kunt u een kattenluik installeren als hij toegang heeft tot de tuin en een klein huis voor zijn veiligheid buiten. Tot slot moet je weten dat de Sphynx een behendige en zeer actieve kat is: geweldige speler, hij klimt ook graag overal naartoe. Daarom moet je hem idealiter een krabpaal aanbieden met zitstokken en krabpalen, zodat hij zijn katachtige aard kan uitdrukken.

Goodies voor liefhebbers van de Sphynx

Foto’s van Sphynx

Waar adopteer je een Sphynx?

Omdat de Sphynx een raskat is, zijn de beste plaatsen die zijn aangewezen voor de adoptie van een exemplaar dat perfect overeenkomt met uw verwachtingen op het gebied van kwaliteit en fysionomie, erkend fokken. Omdat professionele fokkers het behoud van de kenmerken van het ras en het welzijn van katten ter harte nemen. Maar de prijs zal aanzienlijk hoger zijn, in vergelijking met andere plaatsen van adoptieme catteries of shelters.

Houd er ten slotte rekening mee dat je ook van een individu kunt adopteren. We raden u echter aan om het bij voorkeur met een familielid te doen in plaats van een vreemde, om dierenhandel te voorkomen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De Siamees: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.