▷ Waarom heeft mijn kat een gezwollen buik? Is het serieus?

Je maakt je zorgen, want je kat heeft een zichtbaar gezwollen buik en je weet niet waarom? Merk op dat opgezette buik bij katten te wijten kan zijn aan meerdere oorzaken die niet noodzakelijkerwijs dramatisch zijn. Maar…

Het kan een volkomen normaal geval zijn of min of meer ernstige problemen zoals overgewicht, darmparasieten, een tumor of zelfs een onvermoede ziekte.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende redenen voor de zwelling van de buik van je kleine katachtige, evenals enkele praktische tips om ermee om te gaan.

Hij (nou ja) ze is zwanger

Een verklaring voor de gezwollen buik van uw kat kan te wijten zijn aan het feit dat hij zwanger is. Het is inderdaad normaal dat zwangere katten een zichtbaar vergrote buik hebben van de 5Þ week, evenals een verbreding van het bassin en een relatief holle rug.

Merk op dat in geval van verdenking van zwangerschap, Alleen een veterinair consult kan bevestigen dat uw metgezel kleintjes verwacht, maar er zijn nog steeds tekenen om te weten of een kat zwanger is. Uiteraard geldt deze hypothese alleen als je kat een teefje is, het spreekt voor zich…

Het heeft parasieten in het spijsverteringskanaal

Darmwormen zijn niet vreemd aan het fenomeen van opgezette buik bij katten. In feite zijn ze betrokken bij de meerderheid van de waargenomen gevallen van zwelling van de buik. Als uw metgezel een gezwollen buik heeft, Dit kan zijn omdat zijn spijsverteringskanaal is aangetast door darmwormen..

Lees ook:   Single Kitten Syndroom: Begrijp de eenzame kat

Als er niets wordt gedaan om uw kat van deze parasieten te ontdoen, wordt hij blootgesteld aan een vergrote buik die zich kan ontwikkelen tot een volledige obstructie van het spijsverteringskanaal, of zelfs andere nog ernstiger gezondheidsproblemen op de lange termijn. Over het algemeen zorgt een goede ontworming voor een optimale bescherming van uw kat tegen deze parasieten.

Kat slaapt op de zijkant

Hij heeft spijsverteringsproblemen, constipatie, obstructie …

De gezwollen buik van je viervoeter kan ook gerelateerd aan een gastro-intestinaal probleem, voedselintolerantie of constipatie. Deze drie afwijkingen die kunnen leiden tot zwelling van de buik ontstaan meestal in voedsel van slechte kwaliteit of ongeschikt voor de spijsvertering van uw kat.

Hetzelfde geldt voor darmobstructie veroorzaakt door de aanwezigheid van een vreemd lichaam in zijn spijsverteringsstelsel. Je katachtige met een gezwollen buik kan inderdaad een aanzienlijke hoeveelheid haarballen hebben ingenomen, of een klein voorwerp waarmee hij speelde.

Hij heeft een tumor

De opgezette buik die bij uw kat wordt opgemerkt, kan ook worden veroorzaakt door een tumor. Ook wel spijsverteringsmassa’s genoemd, ze verschijnen in de buik of maag en kunnen kankerachtig of niet-kankerachtig zijn.

Afhankelijk van het stadium van vooruitgang, kan de tumor meer of minder groot zijn. Naarmate het zich ontwikkelt, heeft het de neiging om te groeien en ruimte in te nemen., wat de schijnbare zwelling in de buik van uw metgezel verklaart.

Hij heeft een aandoening aan een van zijn organen

De zwelling van de buik van uw huisdier kan ook een teken zijn van een ernstige ziekte of disfunctie die een van de vele vitale organen in zijn buik aantast. Waar vandaan Het belang van een veterinair consult en diagnose wanneer u opgezette buik bij uw kat opmerkt.

Lees ook:   Himalayan katten: Ontdek hun unieke persoonlijkheid en gedrag

Inderdaad, bepaalde ziekten zoals pyometra die de baarmoeder, nier of hartfalen aantasten, de nieren of het hart aantasten, een aandoening van de leverfunctie die de lever aantast … zijn allemaal oorzaken die de normale werking van de organen van uw metgezel kunnen verzwakken of belemmeren en resulteren in een gezwollen buik.

Het is gewoon te groot

Als geen van de hierboven genoemde redenen de buikzwelling veroorzaakt die zichtbaar is bij uw kat, dan kan het zijn dat Dat laatste nam simpelweg iets te veel gewicht in beslag.s. Deze staat van overgewicht kan verband houden met een gezondheidsprobleem of te veel eten zonder aanzienlijke fysieke inspanning.

Hier is zijn vitale prognose niet betrokken laten we zeker zijn, maar we weten het goed een kat met overgewicht is noch een gelukkige kat, noch een kat die lang in vorm zal blijven.

Wat moet ik doen als ik abnormale zwelling in de buik van mijn kat merk?

Jij l”Zal begrepen hebben, in ieder geval als je een buikzwelling bij je kat waarneemt, dat er iets abnormaals is. Weet dat het altijd goed is om uw kat te observeren om te weten of hij ziek is, elk geïdentificeerd teken is nuttig om een diagnose te stellen.

Hier is het het beste wat je kunt doen Maak eenvoudig een afspraak met de dierenarts Om grondig onderzoek te doen, kan alleen hij een mogelijk probleem bevestigen of u het goede nieuws van een zwangere kat vertellen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Lees ook:   Kat met epilepsie: wanneer euthanasie overwegen?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.