▷ Waarom verdwijnt mijn kat dagenlang?

Maakt u zich zorgen omdat uw kat dagenlang blijft wegrennen of verdwijnen? Maar waar is het? Wat doet hij in deze tijd?

Merk op dat er verschillende redenen zijn voor laat uw kat dagen achter elkaar het comfort van uw huis verlaten. Het verlangen om nieuwe plekken te ontdekken, het verkennen van je territorium, de verbijstering, de zoektocht naar een partner of de behoefte aan eenzaamheid onder anderen.

Hier zijn enkele verklaringen om u te helpen dit gedrag van uw kleine katachtige te begrijpen, evenals onze tips om te voorkomen dat het te vaak verdwijnt en vooral een methode om het heel gemakkelijk te vinden.

Hij wil nieuwe plekken ontdekken

Je moet weten dat onze katachtige metgezellen door de natuur begiftigd met een avontuurlijk temperament. Hun domesticatie en binnenleven hebben dit aangeboren karakter bij de meeste individuen van de soort niet veranderd.

Inderdaad, gedreven door zijn grote nieuwsgierigheid en zijn smaak voor avontuur, die zijn jachtinstinct kan vermengen, kan deze kleine katachtige op zoek gaan naar nieuwe plaatsen of jachtgebieden.

Dit is hoe uw kat in de verleiding kan komen om verder te kijken dan het omliggende blok, zich in verder gelegen gebieden te wagen en pas na enkele dagen naar huis terug te keren.

Het heeft een groot lang territorium om te verkennen

Herhaalde of langdurige afwezigheid van je haarbal kan ook worden verklaard door de enorme omvang van zijn grondgebied die het moet verkennen en controleren. In tegenstelling tot het idee dat de meesters hebben, is dit territorium niet altijd beperkt tot het huis en zijn omgeving, toonde het programma Het geheime leven van katten ook.

Lees ook:   Waarom katten dekens kneden en bijten: een nieuwsgierig gedrag?

In werkelijkheid is je kat de enige die de omvang van zijn territorium kan bepalen. Het kan veel verder gaan dan de buurt, kruispunten en bossen oversteken, in rekening houdend met, natuurlijk, de grenzen die zijn vastgesteld door zijn soortgenoten of andere dieren die in dezelfde buurt wonen.

Bovendien kan dit territorium worden gestructureerd of georganiseerd in verschillende specifieke gebieden, meestal volgens de behoeften van de kat die de controle heeft. Het zal dus, op zijn grondgebied, speeltuinen, rustplaatsen en jachtgebieden, enz … wiens verkenning of bewaking hem lange momenten van afwezigheid zal opleveren.

Hij verdwaalde

Het is vrij zeldzaam dat een kat kan verdwalen. Inderdaad, wanneer ze bewegen, zijn katten gewend om olfactorische sporen achter te laten. Dit zijn de feromonen die ze terugnemen als ze tegen een boom wrijven of als ze urinestralen uitstoten. Het zijn deze olfactorische markers die hem zullen helpen zijn weg naar huis te vinden.

Ondanks deze natuurlijke troeven kan het voorkomen dat een kat die bang is voor een hard geluid of gelanceerd wordt in de jacht op een prooi, van zijn pad afwijkt of zich veel te ver waagt. Hij kan dan wat moeite hebben om zijn weg terug te vinden en een paar dagen zwerven voordat je thuiskomt.

Kattenwiel verloren in een tuin

Hij zat ergens vast.

Een andere reden waarom je kat dagenlang verdwijnt, is de aanname dat hij Ergens opgesloten of vastgemaakt. Inderdaad, gedreven door zijn nieuwsgierigheid of koppigheid om prooien te vangen, kan uw kat zich in een garage, schuur of asiel wagen en vast komen te zitten.

Lees ook:   Kattenliefhebbers opgelet: Ontdek de American Bobtail-kat en zijn namen!

In dezelfde geest kan het gebeuren dat uw kat wordt opgesloten terwijl hij op zoek is naar een plek om te schuilen terwijl er een regen voorbijgaat. Of gewoon een rustig hoekje om uit te rusten en discreet te zitten.

In ieder geval, als je kat verdwijnt en je vermoedt dat hij vastzit, kun je beginnen met rond te gaan in je buurt en zijn naam te roepen. Bij het geluid van je stem kan hij dan beginnen te miauwen en je zijn positie vertellen. Aarzel ook niet om je buren te waarschuwen met wie hij mogelijk is opgesloten.

Hij zoekt een partner

De noodzaak om te paren is een veel voorkomende reden die een kat ertoe kan aanzetten om het comfort van de habitat van zijn eigenaar meerdere dagen achter elkaar te verlaten. Als uw kat niet gesteriliseerd of gecastreerd is, het is heel goed mogelijk dat hij op zoek gaat naar een partner om zijn seksuele driften te bevredigen.

Dit gedrag is meer geaccentueerd bij mannen die de specifieke geur van loopse vrouwtjes over lange afstanden kan voelen. Dat gezegd hebbende, gebeurt het vaak dat katten tijdens het bronstseizoen zelf op zoek gaan naar mannetjes om te paren, zonder te ver te gaan.

In het geval van weglopen of verdwijnen in verband met het voortplantingsinstinct, blijft een van de beste oplossingen de castratie of sterilisatie van uw kat. Deze laatsten zullen huiselijker worden en zullen niet langer de neiging hebben om lange dagen rond te dwalen om deze onweerstaanbare behoefte te bevredigen.

Lees ook:   6 oorzaken waarom katten hun ontlasting niet bedekken

Maine Coon staat in de tuin

Hij zoekt eenzaamheid

Het lijkt misschien verrassend, maar je kat kan ook dagenlang verdwijnen omdat hij de behoefte voelt om alleen te zijn.

Deze stap naar eenzaamheid kan zelf verklaard worden door verschillende redenen. In het bijzonder een plotselinge verandering in zijn routine of in zijn omgeving, of zelfs de komst van een nieuw lid in zijn familie … Al deze veranderingen kunnen een bron van stress zijn voor uw kat en rechtvaardigen dat hij de behoefte voelt om een beetje weg te gaan om te kalmeren in eenzaamheid.

Bonus: Wil je weten waar je kat naartoe gaat? Gebruik een GPS-halsband

De GPS-halsband is een briljante en praktische uitvinding waarmee u het probleem van het lokaliseren van uw kat kunt oplossen. Dit is een hightech apparaat uitgerust met een mini GPS-tracker die u eenvoudig aan de halsband of het harnas van uw kat kunt hangen om hun bewegingen te volgen.

Verbonden met uw telefoon door een app, vertelt het apparaat u vervolgens de locatie van uw kat in realtime en de route die ernaartoe leidt. Dus als hij na een paar uur afwezig is, verdwaalt of ergens vast komt te zitten, kun je hem gemakkelijk vinden en naar huis brengen.

Meer dan alleen een geolocatietool, de GPS-tracker is ook een echt venster op het geheime leven van uw kat. Afhankelijk van de functies die het model bevat, kunt u de activiteit van uw kat volgen. Je kunt ook een geschiedenis van zijn bewegingen hebben om te weten wat zijn favoriete plaatsen zijn wanneer hij het huis verlaat of een veiligheidsperimeter instellen om te voorkomen dat hij wegrent.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.