In Frankrijk, met uitzondering van het rabiësvaccin dat verplicht is in bepaalde besmette gebieden of als u het grondgebied verlaat, bent u niet verplicht om uw kat te vaccineren. Niettemin Katten, en nog meer die met frequente toegang tot het buitenleven, worden blootgesteld aan vele ziekten extreem besmettelijk, moeilijk te behandelen en mogelijk dodelijk.
Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om uw kat te vaccineren, om hem effectief en permanent te beschermen tegen vele ziekten, zelfs als u een appartementskat heeft.
Hieronder vindt u alle goede redenen om uw kat te vaccineren op zoek naar buitenavonturen.
Uw kat die naar buiten gaat, wordt blootgesteld aan vele ziekten
Als uw kat vaak naar buiten gaat, Het is zeer waarschijnlijk dat het in contact komt met veel dieren, die gevaarlijke ziekten zoals leukose, tyfus, coryza of zelfs hondsdolheid kunnen overbrengen.
Leukose
Veroorzaakt door het leukemogene virus is leukose een besmettelijke ziekte die katten treft, die wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen zoals bloed, speeksel, urine en tranen. Het manifesteert zich meestal door een immuundeficiëntie van het dier, koorts, gewichtsverlies, bloedarmoede, evenals spijsverterings- en ademhalingsstoornissen.
Leukose is dodelijk in één op de 3 gevallen. Het kan een kat seksueel infecteren, door krassen, beten of zelfs eenvoudig likken. Zoals u zult hebben begrepen, wordt uw kat die constant buiten op expeditie gaat, sterk blootgesteld aan deze ziekte.
Tyfus
Gastro-enteritis veroorzaakt braken, diarree, koorts, verlies van eetlust en aanzienlijke uitdroging, tyfus is een uiterst besmettelijke ziekte die katten treft. Het heeft de bijzonderheid dat het door de mens kan worden overgedragen, via zijn kleding of schoenen. Deze pathologie is erg moeilijk te behandelen en is bijzonder dodelijk, vooral voor kittens. Merk op dat alleen vaccinatie u in staat stelt om tyfus effectief te bestrijden.
Coryza
Nasale afscheiding, koorts, ontsteking van de tong, verlies van eetlust, …, coryza is een ziekte die de luchtwegen van de kat aantast en waarvan de symptomen vergelijkbaar zijn met die van verkoudheid. Het is buitengewoon besmettelijk. Het is inderdaad voldoende dat een besmette kat naast je kat niest om hem te besmetten. Vandaar het belang van het vaccineren van je haarbal tegen deze pathologie.
Hondsdolheid
Bijzonder besmettelijk, extreem dodelijk, en vooral kan direct op mensen worden overgedragen, hondsdolheid is een van de gevaarlijkste ziekten die katten treffen. Dit is waarom Het vaccin is verplicht in alle potentieel besmette gebieden van Frankrijk, evenals voor Alle katten die naar het buitenland gaan.
Vaccinatie: de meest effectieve oplossing om je katachtige te beschermen
Gelet op al het bovenstaande, Het is duidelijk dat voorkomen beter is dan genezen, zou het beter zijn om uw kat tegen deze ziekten te beschermen in plaats van te proberen (met zeer weinig kans op succes) om ze te genezen. Daarom is het sterk aan te raden om uw kat te vaccineren tegen deze meerdere ziekten. Vergeet bovendien na de eerste vaccinatie van uw kat de boosters van vaccins niet, om de effectiviteit van de bescherming te behouden.
Primaire vaccinatie, zo snel mogelijk uit te voeren
Om ervoor te zorgen dat uw kleine katachtige de best mogelijke bescherming geniet, wordt u geadviseerd om deze zo snel mogelijk te vaccineren, net na het spenen. Inderdaad, als u uw kat te vroeg vaccineert, wanneer hij nog steeds borstvoeding krijgt, kunnen de antilichamen in moedermelk de effectiviteit van het vaccin aanzienlijk verminderen. Dus De ideale leeftijd voor de primaire vaccinatie van uw kat is ongeveer 2 maanden.
Boosters, om de effectiviteit van het vaccin te behouden
Na het allereerste vaccin, ongeveer 1 maand later, heeft u een volgende afspraak met de dierenarts voor een eerste boostervaccin, dat in het eerste jaar de prijs van het kattenvaccin verdubbelt. Dan zullen alle andere vaccinatieboosters één keer per jaar moeten worden gedaan voor de prijs van ongeveer 80 € in overleg.
Voor alleR verder over kattenvaccinatie
Het kan zijn dat andere vragen over kattenpreventiezorg u storen, lees verder met deze artikelen over de gezondheid van uw huisdier.