▷ Wat te doen in het geval van urinemarkering van de kat?

De uitstoot van urinestralen is een manier voor katten om hun territorium te markeren, maar het kan ook een reactie op een stressvolle situatie weerspiegelen en een echt probleem worden als het het vaakst in huis voorkomt. Je kleine katachtige is plotseling gewend geraakt aan het verzenden van urine uit zijn kattenbak? Het kan een eenvoudige plas zijn of een urinemarkering.

Hoe kunnen we deze verschijnselen begrijpen, onderscheiden en kunnen vermijden? Wat nog belangrijker is, wat te doen als dit gebeurt? Wij beantwoorden al uw vragen.

Ontdek alles wat u moet weten over urinemarkering, evenals enkele praktische tips voor maak er voor eens en voor altijd een einde aan.

Inhoudsopgave

Bepaal of het een urinemarkering is of dat het een plas is

Het is belangrijk dat je Maak onderscheid tussen een urinemarkering van uw kat en een eenvoudige plas gewoon. Merk op dat de gebaren van uw kat verschillen volgens elk van deze 2 gevallen:

  • In geval van urinemarkering, meestal op een muur of verticaal oppervlak, zal uw kat beginnen met het besnuffelen van het gebied door zijn neusgaten op te rollen om goed te ademen en de feromonen te voelen. Dan zal hij zich omdraaien, nog steeds staand, staart goed rechtop in een rechtopstaande positie, dan zal hij een paar druppels urine op de verticale steun afgeven. Ten slotte zal hij zich weer omdraaien om het gemarkeerde oppervlak te besnuffelen.
  • In geval van eenvoudige plas, zal uw kat eerst het vlakke oppervlak (meestal de grond) roeren of kneden. Dan zal hij hurken om een grotere plas urine uit te stoten. Daarna zal het zich omdraaien om uiteindelijk het oppervlak te krassen of te bedekken.
Lees ook:   Eosinofiel granuloom: kat's complexe huidprobleem

Oorzaken van urinemarkering bij katten

De belangrijkste oorzaken

Urinemarkering zal meestal gerelateerd aan de seksuele activiteit van uw kleine katachtige. Het is inderdaad gebruikelijk vanaf de leeftijd van 6 maanden dat uw kat (mannelijk als vrouwtje) begint met het maken van seksuele markeringen om partners aan te trekken.

Naast dit aspect kan de oorzaak van de markering ook gerelateerd aan de verdediging van zijn territorium voor mannen. Territoriale markering komt over het algemeen om verschillende redenen voor. Bijvoorbeeld wanneer uw huisdier zich niet langer in controle voelt over zijn ruimte of er niet meer is, in geval van indringing van andere katten of opzwepende dieren, of zelfs wanneer hij een onbekende aanwezigheid opmerkt (een vreemdeling of een baby).

Andere mogelijke oorzaken

Stress en angst kunnen uw kat ook dwingen om zijn territorium te markeren. Het kan hetzelfde zijn in het geval van vroeg spenen of een probleem van netheid van het strooisel. Ten slotte kunnen de urinestromen eenvoudigweg verband houden met de ouderdom van uw kat of een gezondheidsprobleem dat blijkt te zijn, bijvoorbeeld een urineweginfectie of niersteen. In deze gevallen raden wij u ten zeerste aan om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan.

In het algemeen De beste manier om de urinemarkering van uw kat te stoppen, is door de oorzaken te bepalen en het probleem bij de bron te corrigeren..

Als de urinemarkering van uw kleine haarbal seksueel is, is een effectieve oplossing om dit te voorkomen het gebruik van castratie of sterilisatie.

Aan de andere kant, als de markeringsactiviteit gerelateerd is aan stress of angst, moet u meer aandacht besteden aan uw kat: het elimineren van stress of het geruststellen ervan zal markeringen van deze volgorde beperken.

Lees ook:   5 Mysterieuze Gedragingen: Waarom miauwt en wrijft mijn kat non-stop?

Ten slotte, als de markering verband houdt met de verdediging van zijn territorium, moet u meer aandacht besteden aan de configuratie van de ruimte (isolatiegebied, nestgebied, eethoek) en voorkomen dat u deze heel vaak verandert.

Als uw kat ondanks al uw inspanningen urine uit zijn kattenbak blijft spuiten, raden wij u aan een dierenarts te raadplegen.

Urinemarkering bij gesteriliseerde katten: wat te doen?

Uw kat is gesteriliseerd of gecastreerd, maar blijft nog steeds markeren in de urine? Dit is mogelijk als vóór sterilisatie of castratie kleine metgezel al een urinemarkering had moeten maken.. In dit geval zou de interessante oplossing zijn om kalmerende producten of feromoonverspreiders te gebruiken. Door op te treden als een kalmerende agent, zullen ze markeringen beperken als gevolg van stress of de verdediging van hun territorium.

Voorzichtig het gebruik vanSynthetische hormonen zijn niet zonder gevolgen en werken niet bij alle katten, heeft dit type product geen positieve consensus onder de wetenschappelijke gemeenschap.

Als deze oplossing niet werkt, is het interessant om een katachtige behaviorist te raadplegen om te begrijpen waar het probleem vandaan komt en het te verhelpen, maar dit na controle bij uw dierenarts dat er geen gezondheidsproblemen aanwezig zijn.

Wanneer u merkt dat uw kat een urinemarkering heeft gemaakt, raden wij u aan om de juiste houding aan te nemen die eenvoudigweg bestaat uit: hem niet straffen en de sporen en de geur van urine reinigen.

Straf je kat niet

Het is begrijpelijk dat de geur van markering op uw meubels of apparatuur thuis bij u terug kan komen, maar doe een poging om geduldig te zijn en af te zien van het straffen van uw onschuldige beest. Je stem verheffen door tegen hem te schreeuwen of je toevlucht te nemen tot geweld zoals tegen je billen schoppen, is niet aan te raden, en je steekt er ook je neus ook niet in.

Lees ook:   gourmet nature\'s creations

Het straffen van je kat zal hem alleen maar stress bezorgen en een bron van angst creëren die hem van je kan wegnemen. Hem straffen kan contraproductief zijn, omdat hij alleen maar onrecht zal zien en deze extra stress hem zal dwingen om ongecontroleerd te scoren.

Reinig urinesporen en ruik goed

U moet ervoor zorgen dat u het gebied dat door uw kat is gemarkeerd grondig schoonmaakt. Hiervoor moet je niet alleen de sporen van urinedruppels afvegen, maar nog belangrijker, de geur van urine volledig laten verdwijnen, want als je kleine katachtige het blijft ruiken, zal het opnieuw beginnen te markeren.

Voor een effectieve reiniging van urinevlekken bij katten, gebruik geen bleekmiddel, de ammoniak die het bevat, moedigt de kat aan om op dezelfde plaats te plassen. Kies in plaats daarvan voor een goed wasmiddel of een oplossing op basis van witte azijn, citroen en bruisend water, om urine en de geur ervan te absorberen met behulp van een papieren handdoek.

Nog een laatste tip om af te sluiten, zorg ervoor dat je kat goed weg is voordat je gaat schoonmaken. Want als hij je het ziet doen, is het mogelijk dat hij het als een spel ziet en dat hij de lelijke houding aanneemt om vaker opnieuw te beginnen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.