▷ Wat zijn de ziekten die verband houden met ouderdom bij katten?

Net als mensen, vanaf een bepaalde leeftijd, Na ongeveer 10 jaar begint de kat tekenen van veroudering te voelen. Dit komt met name tot uiting in een verzwakking van zijn immuunsysteem, een afname van de spiertonus en het activiteitsniveau.

U zult het begrepen hebben, Ouderdom maakt de kat erg kwetsbaar en stelt hem bloot aan vele ziekten die, als ze niet tijdig worden gewaarschuwd of snel worden behandeld, hun levensverwachting kunnen verkorten.

Enkele tips om het risico op het ontwikkelen van ziekten bij ouder wordende katten te verminderen

De kwaliteit van het dieet van een kat, van jongs af aan, heeft een directe invloed op de gezondheidstoestand op oudere leeftijd. Een kat die tijdens zijn leven ondervoed is, zal op oudere leeftijd veel gezondheidsproblemen hebben. Dit is de reden waarom u, als preventieve maatregel, Sterk aanbevolen om te kiezen voor het gezondst mogelijke dieet en dat ligt zo dicht mogelijk bij het strikte carnivore dieet van de kat.

Kat bij de dierenarts

Bovendien moet u met de leeftijd van uw kat, vanaf 10 jaar, uw kat regelmatig naar de dierenarts brengen voor een controle, minstens 1 keer per jaar. Maar als uw kat zorgwekkende symptomen heeft, is het nog steeds belangrijk om een dierenarts te raadplegen, hetzij via veterinair advies voor katten, een direct consult of een telefoontje.

Lees ook:   De mysterieuze functie van het derde ooglid bij katten

Vanuit een bepaalde is het ook belangrijk om de vraag te stellen: Hoeveel kost mijn oude kat?

En hierdoor moeten we begrijpen hoeveel de mogelijke behandelingen met betrekking tot de ouderdom van de kat zullen kosten. Kun je het aan of moet je hem euthanaseren bij geldgebrek?. (Ja, het gebeurt). Natuurlijk, voordat u nadenkt over het verkorten van het lijden van uw kat, Wees proactief en kies voor een kat die de leeftijdsgerelateerde kosten dekt.

De belangrijkste ziekten van de oudere kat

Artrose en gewrichtsaandoeningen

Dit is eenEen onvermijdelijke ziekte bij katten ouder dan 10 jaar. Inderdaad, vanwege ouderdom zullen het kraakbeen en de botten van je kleine katachtige slijten en zelfs interne degeneratieve laesies oplopen. Dit zal zich voornamelijk manifesteren door aanhoudende pijn in de gewrichten en ook bij elke beweging van de kat.

Dit zal je oude kat ertoe aanzetten om zo min mogelijk te bewegen en steeds meer sedentair te zijn. Wanneer u beweegt, zult u merken dat uw kat een stijve of onzekere uitstraling heeft, kreupelheid en niet in staat zal zijn om te springen. Deze gewrichtsaandoeningen in een vergevorderd stadium kan ook problemen veroorzaken, zoals een aanzienlijke afname van de eetlust, waardoor een uitgesproken gewichtsverlies van de kat ontstaat.

Aan de andere kant, als uw kat geen eetlustprobleem heeft, kan zijn sedentaire levensstijl gerelateerd aan artrose en gewrichtsaandoeningen eerder de oorsprong van overmatige gewichtstoename. In ieder geval, om de problemen met betrekking tot deze ziekte te beperken en senior kitty te helpen beter te worden, kunt u hem voedingssupplementen geven en zijn dieet volgen.

Lees ook:   Kooi en krat transporttas: wat te kiezen om de kat te vervoeren?

Mondziekten

Op oudere leeftijd is de natuurlijke afweer van uw kat aanzienlijk verminderd, waardoor hij zeer kwetsbaar is voor verschillende infecties, waaronder die van de mond. Bovendien, zoals botten, zijn tanden verzwakken. Kortom, een oude kat wordt geconfronteerd met veel orale problemen, waaronder losraken, uitgesproken ontwikkeling van tandsteen, gingivitis en zelfs stomatitis, evenals zweren van de tong.

Deze gezondheidsproblemen die de mondholte van uw oude kleine katachtige beïnvloeden, komen meestal tot uiting in een slechte adem, overmatige speekselvloed en tong tussen de tanden. U kunt ook een aanzienlijke dorst, kauwproblemen waarnemen, die de kat ertoe kunnen aanzetten voedsel te weigeren.

Om dit te voorkomen, moet u regelmatig mondverzorgings- en hygiëneproducten aan uw oude kat toedienen, net als Kies een dieet aangepast aan uw gevorderde leeftijd.

Nierfalen, stenen en urinewegaandoeningen

Met de leeftijd, De nieren en het U-systeemUrinefunctie kat steeds minder goed Tot het punt waarop hij, wanneer hij oud wordt, sterk wordt blootgesteld aan nierfalen en urinewegproblemen. De verzwarende factoren zijn gerelateerd aan het dieet dat de kleine katachtige tijdens zijn leven heeft gekregen, bijvoorbeeld als hij lange tijd is gevoed met brokken van slechte kwaliteit (te rijk aan mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium).

Wanneer een kat lijdt aan nierfalen, zijn zijn nieren niet langer in staat om bloed te filteren, nuttige stoffen vast te houden en zelfs water te absorberen.

Dit wordt gematerialiseerd door karakteristieke symptomen zoals veel meer drinken en urineren dan normaal, heldere en verdunde urine, gewichtsverlies, minder soepele huid, stijve vacht en soms zelfs braken.

Om het risico op het ontwikkelen van dit type ziekte op de oude dag van uw kat te verminderen, moet u vanaf jonge leeftijd zorgen voor een geschikt dieet, vooral met een goed gedefinieerd mineraalgehalte (magnesium: minder dan 0,1%, fosfor: 1%, calcium: tussen 1 en 3%). Evenals laat hem wennen aan drinken en laat voldoende vers water voor hem beschikbaar.

Lees ook:   Wat doen onze katten als we weg zijn?

Hyperthyreoïdie en gedragsproblemen

De schildklier is een klier in de nek van de kat, die het hormonale systeem reguleert. Op de oude dag van de kat, Deze klier kan niet goed functioneren en meer hormoon afscheiden dan normaal : dit is hyperthyreoïdie.

Dit probleem van de schildklier, die Zeer gebruikelijk bij oude katten, ligt aan de oorsprong van de gedragsveranderingen van de oude katachtige: het wordt prikkelbaar en agressiever. Deze ziekte kan ook leiden tot gewichtsverlies (ondanks een normaal dieet), braken en diarree.

Diabetes, hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten

Net als mensen zijn oudere katten vatbaar voor veel hart- en vaatziekten, variërend van diabetes tot hartfalen tot hypertensie.

Deze ziekten zijn te wijten aan de degeneratie van de cellen en organen van de kat, maar ook aan de wijze van voeding die tijdens zijn leven aan de kat is toegediend. Het is daarom belangrijk om uw kat te voeden met graanvrije brokjes of met een minimum aan ontbijtgranen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.