De 6 meest voorkomende laesies

Nuttig in veel aspecten van het leven van een kat, is de staart niet immuun voor mogelijk letsel. Zoals de meeste elementen waaruit de anatomie van de kat bestaat, kan zijn staart ook onderhevig zijn aan verschillende laesies, schaafwonden, beten, breuken, brandwonden, enz …

Laten we eens kijken naar de 6 veel voorkomende vormen van laesies die de staart van uw kat kunnen beïnvloeden om klaar te zijn in geval van een probleem met de staart van uw kat.

Een slijtage

Schaafwonden zijn een van de meest voorkomende vormen van letsel bij onze katachtige vrienden. Ze komen vaker voor wanneer de staart van uw kat zich vastklampt aan doornige planten terwijl hij op vakantie is, bijvoorbeeld of een ander voorwerp dat hem pijn kan doen. Schaafwonden zijn meestal minder ernstig, maar je moet ze niet verwaarlozen.

Omdat ze geïnfecteerd kunnen raken, is het essentieel om voor de staart van uw kat te zorgen wanneer u merkt dat deze krassen heeft. Hierbij wordt begonnen met het desinfecteren van de snede.

U moet ook de voortgang van het letsel controleren op tekenen van infectie. U zult het herkennen door het observeren van het optreden van symptomen zoals ontsteking, roodheid of vreemde hitte op de plaats van de slijtage.

Een hapje

Een zichtbare laesie op de staart van uw kat kan ook het gevolg zijn van een beet die ze heeft opgelopen. De Gevechten en confrontaties tussen soortgenoten zijn in de meeste gevallen de oorzaak. voor dit type letsel bij uw metgezel.

Lees ook:   ▷ 11 tekenen en symptomen dat uw kat sterft

Inderdaad, tijdens hun strijd kan zijn tegenstander zijn staart aanvallen en zwaar bijten, het kan zelfs gebeuren dat het wordt afgehakt. Dat gezegd hebbende, een zichtbare beet vereist zorg die afhankelijk van het geval door u of door de dierenarts kan worden aangebracht. Dus, in het geval van een beet, moet je eerst de wond desinfecteren, zelfs als deze erg klein lijkt.

Aan de andere kant, als de laesie ernstiger is, kan eenvoudige desinfectie onvoldoende zijn. U zou idealiter een dierenartsconsultatie moeten overwegen.

Rode kat loopt staart rechtop

Een breuk

Een andere vorm van letsel die de staart van je kat kan oplopen, is de breuk. Een gebroken of gebroken staart is een zeldzame vorm van letsel waarvan de oorsprong in de meeste gevallen accidenteel is. Dit kan het geval zijn nadat uw kat bijvoorbeeld is aangereden door een voertuig. De breuk kan ook optreden wanneer de staart vastzit na het abrupt en snel sluiten van een deur, of zelfs een gewelddadige beet van een dier.

Breuk kan optreden aan de basis van de staart, in het midden of aan het einde van de staart. En resulteert meestal in een dislocatie van een van de staartwervels, of zelfs een zenuw- en spiergedeelte.

Over het algemeen kunt u worden gewaarschuwd door signalen zoals moeilijkheid of onvermogen voor uw kat om zijn staart op te tillen of te bewegen, een schijnbare vervorming van de staart of een pijn om te bewegen onder anderen.

In alle gevallenkan een röntgenonderzoek nodig zijn om de ernst van de fractuur te beoordelen en bepaal de behandeling tot amputatie, afhankelijk van de ernst.

Lees ook:   Waarom wiebelt mijn kat voor het aanvallen? 4 mogelijke redenen

Een brandwond

Brandwonden aan de staart van uw kat zijn het gevolg van blootstelling aan een bron van levende hitte. Deze vorm van letsel zal bijvoorbeeld optreden wanneer uw trouwe viervoeter per ongeluk zijn staart in contact heeft gebracht met een uitlaatpijp van een auto of motorfiets. Maar het kan ook zijn staart verbranden nadat hij zich te dicht bij de schoorsteen heeft gewaagd.

In het geval van ernstige brandwonden kan uw kleine katachtige zijn huid afscheuren en een scherpe pijn in de staart voelen. Dit is de reden waarom u hem dringend naar een dierenkliniek moet brengen, zodat het letsel snel wordt verzorgd.

Wit kitten met een kleine staart

Allergie

Allergische reacties kunnen ook laesies op de staart van uw kat veroorzaken. Als de allergenen waaraan katten worden blootgesteld meervoudig zijn, zijn degenen die direct betrokken zijn bij de laesies meestal vlooienbeten. Ze veroorzaken ontsteking van de huid en kunnen gepaard gaan met jeuk in de staart.

Als u vermoedt dat een allergie een laesie op de staart van uw kat veroorzaakt, is een eerste stap het bepalen van de allerg.verantwoordelijke ene. Aarzel bij twijfel niet om advies in te winnen bij uw dierenarts.

Zelfbeschadiging

Ten slotte kunnen verwondingen aan de staart van uw metgezel het gevolg zijn van zelfbeschadiging door de laatste, hetzij omdat hij gestrest is of omdat hij lijdt aan het hyperesthesiesyndroom van de katachtige.

Zelfbeschadiging door stress

Zelfbeschadiging is een van de vele manifestaties van het schadelijke effect dat stress kan hebben op katachtigen. Het kan gebeuren dat een kat zo’n grote stress ervaart dat het ervoor zorgt dat hij de neiging heeft om aan zijn staart te knabbelen en hem te verwonden.

Lees ook:   Kattenaanpassingstips: Harmonieus samenleven in een gedeeld kattenhuis!

Het is gebruikelijk in deze hypothese dat de dierenarts aanbeveelt om een halsband te dragen totdat de stress afneemt.

Feline hyperesthesie syndroom

Deze aandoening is meestal het gevolg van het ontmoeten van 3 elementen: een extreme gevoeligheid van de zintuigen van de kat, spiercontracties kunnen worden gecontroleerd en een gevoel van permanent ongemak om te elimineren.

Hyperesthesiesyndroom kan ervoor zorgen dat uw huisdier verwoed het deel van het lichaam likt dat door de aandoening wordt aangevallen (bijvoorbeeld de staart), of het zelfs fel aanvalt tot het punt dat het gewond raakt.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.