▷ Zijn alle Rode Katten reuen? Waar of niet waar?

Er is een wijdverbreide overtuiging dat Katten met een rode vacht zouden allemaal mannetjes zijn. Maar wat is het eigenlijk?

Nou, dat is absoluut niet waar! Wat echter zeker is, is dat om genetische redenen de overgrote meerderheid van de rode katten vatbaar is voor mannetjes en een klein aantal vrouwtjes. Hier is de kern van wat je moet weten over roodharige haarballen.

Zijn alle gemberkatten mannelijk?

Nee, niet alle katten met een rode vacht zijn altijd mannetjes. Het idee dat alle katten met deze kleuring mannetjes zijn is dan ook niet waar. Wat echter bewezen is, is dat de populatie van personen die rood bont dragen, bestaat uit De overgrote meerderheid van de mannelijke katten.

Net als vrouwtjes die het monopolie hebben op de driekleurige jurk, kunnen we zeggen dat mannelijke katten het voorrecht van de rode vacht hebben. Tenminste, vanwege het kansspel dat het genetische proces van kleurtoewijzing in de soort kenmerkt. Gekwantificeerde studies tonen dus aan dat 80% is man, vergeleken met 20% voor vrouwen.

De verklaring voor de afwijking is in wezen genetisch. Inderdaad, mannen die slechts één X-chromosoom van hun ouders ontvangen, hebben meer kans op het actieve oranje O-gen, de XOY-combinatie voor hun vacht. Wat betreft vrouwen die 2 X-chromosomen ontvangen, zijn de kansen lager, het O-gen moet absoluut actief zijn op de 2 chromosomen om hen de rode vacht of XOXO te geven.

Lees ook:   warmtekruik

Zijn er uitsluitend rode kattenrassen?

Nee, je moet weten dat er niet zoiets bestaat als een typisch rood kattenras. of waarvan de standaard roodgekleurde jurken toestaat of alleen toestaat. Individuen met een rode vacht zijn daarom te vinden in vrijwel alle kattenrassen, inclusief gootkatten.

Deze specificiteit van de vacht heeft echter niet hetzelfde belang van het ene ras naar het andere. Sommige kattenrassen met een rode vacht zijn inderdaad meer gewild en gewaardeerd dan andere. Een van de meest gewaardeerde figuren in de hoofdrol is de Main Coon. Deze zachtaardige reus die al beroemd is om zijn knuffelige en aanhankelijke kant is ook beroemd om zijn rode vacht.

Hetzelfde geldt voor de Pers, door velen beschouwd als het mooiste kattenras ter wereld en een van de gemakkelijkste om mee te leven. De rode kleuring heeft de verdienste om de majestueuze uitstraling van de middellange vacht van de Perzische te benadrukken, wat een van de attributen is die het meest wordt gewaardeerd door de meesters.

Kitten Maine Rode Coon

Zijn alle rode katten gestreept?

Rode katten hebben bijna allemaal een tabby vacht. Dat wil zeggen, het heeft patronen. Deze laatste zijn meestal bekrast, maar niet altijd. Bovendien hebben de strepen mogelijk niet dezelfde intensiteit in tinten. Ze zullen inderdaad donkerder zijn bij sommige en lichter, dus discreet bij andere katten.

Bovendien kunnen gestreepte patronen in verschillende variëteiten worden geweigerd. In het bijzonder zijn er rode katten met tabby-patronen, dat wil zeggen strepen die hen het uiterlijk van een tijger geven. Er zijn ook roodharigen met gemarmerde patronen die worden gekenmerkt door brede strepen langs het lichaam.

Lees ook:   21 manieren waarop katten slapen, geïllustreerd

Een ander kenmerk dat bij de meeste rode katten wordt opgemerkt, is de aanwezigheid van een M-vormig patroon dat zichtbaar is op hun voorhoofd. Vooral gewaardeerd door liefhebbers van rode katten, is dit patroon alleen aanwezig bij personen die een tabby-jurk dragen.

Hebben rode katten een speciaal karakter?

Volgens een algemeen aanvaard idee zouden katten met rode jassen een ondeugend karakter hebben. Ze zouden extreem hebzuchtig en trekkend zijn.

Opgemerkt moet echter worden dat dit slechts fictieve projecties zijn van gedrag dat wordt toegeschreven aan even denkbeeldige soortgenoten die een sleutelrol speelden in beroemde strips zoals Garfield … Serieuzer, je zou moeten weten dat De vacht, de kleur of patronen hebben geen grote invloed op het karakter van een kat.

Het wordt deels vooraf bepaald door de genetische factor en het ras waartoe de kat behoort, en vervolgens gevormd door zijn omgeving en opvoeding. Dit geldt voor rode katten zoals voor de meeste haarballen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.