13 redenen om cat gewichtsverlies uit te leggen

Je kleine katachtige verliest kilo’s van dag tot dag en toch voed je het goed zoals gewoonlijk, met een goed dagelijks rantsoen?

U moet weten dat gewichtsverlies bij katten niet altijd het gevolg is van ondervoeding. Het kan soms worden veroorzaakt door stress, aandoeningen in de darmen of door bepaalde ziekten.

Er zijn veel redenen die gewichtsverlies bij katten kunnen verklaren, laten we samen kijken, hoe het mogelijk is om abnormaal gewichtsverlies bij katten te verklaren.

Waarom verliest de kat gewicht terwijl hij eet?

Wanneer een dier of zelfs een mens gewicht verliest, is de oorzaak die in je opkomt een probleem in zijn dieet: onvoldoende of slecht dieet. Niettemin Een kat kan genoeg eten, en zelfs meer dan normaal door je constant om eten te vragen, maar toch gewicht te verliezen.

Er zijn verschillende redenen voor deze paradox. Dit zijn voornamelijk ziekten, maar niet alleen. Het is bekend dat ziekten in het algemeen verlies van eetlust veroorzaken, maar sommige hebben eerder het tegenovergestelde effect. Dit is bijvoorbeeld het geval bij diabetes en hyperthyreoïdie. Er zijn ook andere ziekten en andere emotionele, fysieke of mentale situaties die dit fenomeen kunnen verklaren.

13 mogelijke oorzaken van gewichtsverlies bij katten

Zwakke en uitgemergelde kat.

Het krijgt alleen maar meer beweging

Afhankelijk van het seizoen van het jaar kan een kat meer fysieke activiteit doen dan normaal (wandelen, buitenspelen, enz …), En daarom meer calorieën uitgeven. Het is niet verrassend om hem af te zien vallen als zijn voedselrantsoen niet wordt verhoogd.

Dus tijdens de winter wanneer de kat niet veel naar buiten gaat, hoeft zijn dieet niet te worden herzien, hij kan zelfs een paar gram zonder risico nemen. Maar tijdens de zomer is het noodzakelijk om uw rantsoen te verhogen, vooral als uw kat bijzonder actief is en buiten zal lopen.

Het beste is altijd om brokjes beschikbaar te laten voor de kat, van zichzelf zal hij leren zichzelf te reguleren.

Onvoldoende voeding

Meer dan een uitgebalanceerd dieet, heeft de kat een geschikt dieet nodig. Aanpassing verwijst hier naar de leeftijd, het gewicht, de lengte en de fysieke uitgaven waarvan de voedingsbehoeften van elke kat afhankelijk zijn. Een kitten heeft niet dezelfde behoeften als een gecastreerde kat, of zelfs een zogende kat.

Lees ook:   Maskeren van kattengeur: slimme trucs voor een fris huis

Dit is de reden waarom je moet leren over je energiebehoeften en een geschikt dieet moet kiezen, of het nu nat of droog is. Je vermijdt caloriearme brokjes met veel granen die volledig ongeschikt zijn voor een kat.

Verminderde eetlust of anorexia

In sommige ongezonde situaties bij katten komt verminderde eetlust vaak voor. Ze kunnen zo ernstig zijn dat de kat zijn eetlust volledig verliest (anorexia) en in dit geval is gewichtsverlies duidelijk, omdat niet aan de calorische behoeften van de kat wordt voldaan.

Deze ziekten zijn talrijk en over het algemeen systemisch, zoals hart- en nierfalen; van psychologische aard zoals gedragsstoornissen; of emotioneel zoals mondziekten.

Tandpijn

In het geval van een tandheelkundige ziekte is gewichtsverlies onvermijdelijk, omdat voeding pijnlijk is en moeilijk, zo niet onmogelijk wordt. Tandpijn wordt vaak veroorzaakt door een zweer in de mond of gingivitis. Ze zijn niet gemakkelijk te detecteren, omdat de kat fysiek gezond is.

Dus wanneer je kleine haarbal gewicht verliest zonder goede reden, vergeet niet om uw tanden zelf of bij de dierenarts te inspecteren voor meer informatie over de diagnose. Deze pijnen zijn over het algemeen minder ernstig en te genezen.

Stress

Van nature is de kat een onafhankelijk dier en gehecht aan zijn dagelijkse routine. De kleinste verandering is dan een bron van stress en veroorzaakt een verlies van eetlust (of weigering om te eten) en een meer of grote depressie, die als direct gevolg gewichtsverlies hebben.

Dus de komst van een nieuw huisdier in het gezin, verhuizingen, plotselinge veranderingen in modus en voedingsschema kunnen het verstoren. Het is daarom noodzakelijk om ze zorgvuldig en geleidelijk te bedienen, anders kan uw haarbal vrijwillig stoppen om te voeden.

Suikerziekte

Zoals hierboven vermeld, Katten met diabetes verliezen gewicht ondanks normaal eten. Het treft meer oudere dieren en de meesten van hen hebben overgewicht en obesitas ervaren in hun jeugd.

Bij deze getroffen dieren manifesteert diabetes zich door een toename van de dorst, maar een afname van de eetlust als gevolg van een verandering in de maaltijden. De ziekte is te genezen, veilig en terugkerend, maar het moet zo snel mogelijk worden gediagnosticeerd en beheerd.

Lees ook:   7 Kattengekrijs-garantie Geluiden Die Je Beter Vermijdt!

Artrose

Meestal aangetroffen bij katten van gevorderde leeftijd, is artrose een pijnlijke ziekte die de gewrichten van oude katten aantast. Het veroorzaakt spierafbraak en pijn die voorkomt dat de kat normaal beweegt, tot het punt dat hij niet eens naar zijn kom kon gaan.

Wanneer het de nekspieren beïnvloedt, zelfs in de buurt van zijn kom, heeft de kat moeite om zijn hoofd te laten zakken om van zijn maaltijden te genieten. Om het resulterende gewichtsverlies te bestrijden, is de oplossing om de kom te verhogen en het een voedsel te brengen dat gemakkelijker te eten is, zoals kattenvoer.

Nierfalen

Het is een van de vele ziekten die gewichtsverlies bij katten veroorzaken. Nierfalen wordt gekenmerkt door disfunctie van de nieren die niet langer volledig hun zuiverende rol spelen. Uw huisdier heeft de neiging om vaker water te drinken, hij voedt en mompelt maaltijden niet meer, omdat de pathologie misselijkheid veroorzaakt.

Je moet weten dat nierfalen bij katten net als bij mensen ongeneeslijk is en vaker bij oudere katten. U kunt echter een betere kwaliteit van leven en zorg bieden die door uw dierenarts wordt aanbevolen.

Darmparasieten

Giardia en coccidia zijn de 2 wormen die gewichtsverlies bij katten veroorzaken. Ze veroorzaken ernstige diarree voor de katachtige en het volgt op uitdroging en gewichtsverlies.

Wat er gebeurt, is dat deze parasieten een deel van de voedingsstoffen in het voedsel dat het dier consumeert binnenkrijgen, waardoor voedingstekorten ontstaan. Dus de kat is als ondervoed en je moet hem naar een dierenarts brengen. Het is ook raadzaam om uw katten halfjaarlijks of driemaandelijks te ontwormen als ze toegang hebben tot de buitenkant.

Gastro-intestinale problemen

Ze kunnen ook gewichtsverlies bij de kat veroorzaken. Dit zijn disfuncties in de maag en darmen die spijsverteringsstoornissen en voedselafstoting, diarree en braken veroorzaken. Het valt dan op dat de kat zijn eetlust verliest, ook al is het meestal een grote eter.

Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door ontsteking van de darm, ernstige voedselallergieën, een ontoereikend, onevenwichtig of dieet van slechte kwaliteit. Ze lossen vrij gemakkelijk op met behulp van een behandeling voorgeschreven door een dierenarts.

Hyperthyreoïdie

Het is ook een pathologie die gewichtsverlies veroorzaakt bij een kat die goed eet. Het is een overactiviteit van de schildklier die abnormaal meer hormonen produceert dan nodig is. De kat wordt dan erg actief en kan zelfs vraatzuchtig worden, maar toch verliest hij zichtbaar gewicht.

Lees ook:   Katten: een gids voor alle essentiële informatie

Hyperthyreoïdie treft meestal katten ouder dan 10 jaar. De behandeling is eenvoudig en definitief, op voorwaarde dat deze op tijd is gedetecteerd. Het bestaat uit het nemen van medicatie, het op dieet zetten van de kat of het toedienen van radioactief jodium.

Feline infectieuze peritonitis

Kortom PIF, het is een kwaadaardige pathologie die katten op jonge leeftijd oplopen. T is een zeldzame virale ziekte waarbij slechts 5% van de getroffen personen symptomen ontwikkelt. En als dat zo is, is het dodelijk. Het is ook de belangrijkste doodsoorzaak van kittens.

Besmet met een coronavirus, de jonge katachtige is allemaal dun, koortsig en heeft geen kans om ermee weg te komen als de ziekte niet onmiddellijk na de manifestatie van symptomen wordt behandeld.

Kanker met tumoren

Kanker is De oorzaak van gewelddadig en plotseling gewichtsverlies bij katten. Wanneer het niet gepaard gaat met een tumor, is er zeker een probleem, maar de kanker kan goedaardig zijn, dus minder ernstig. Het groeit langzaam en is gemakkelijk te genezen. Wanneer het echter gepaard gaat met kwaadaardige tumoren, veroorzaakt kanker ernstige metabole stoornissen bij de katachtige.

Inderdaad Wanneer ze zich ontwikkelen, scheiden tumoren stoffen af die het metabolisme van de kat verstoren en plotseling en overmatig gewichtsverlies veroorzaken.

Kat ondervragen

Wat als mijn kat gewicht verliest?

Het eerste dat u moet doen voordat u probeert uw kat dik te maken, is contact opnemen met een dierenarts voor overleg om de redenen voor dit gewichtsverlies te vinden en de juiste behandeling aan te bieden. Volgens de verschillende hierboven gepresenteerde gevallen zal de behandeling worden uitgevoerd door veranderingen of bijdragen in het dieet van de kat, of door medicatie, of door een operatie.

Ook, ongeacht de manier van behandeling om te volgen, om te vechten tegen gewichtsverlies en gebrek aan eetlust bij katten, kun je haar emotioneel begeleiden door erg zorgzaam met haar om te gaan. Verwen haar, verwen haar en moedig haar aan in haar inspanningen om haar normale gewicht terug te krijgen. Vergeet niet om regelmatig te wegen om er zeker van te zijn dat de behandeling daadwerkelijk werkt.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.