5 dingen om te weten over een van de favoriete katten van de Fransen

Van tot nu toe onbekende oorsprong, de Heilige Birma, ook bekend als de Birmese kat, is een kat die zeer gewaardeerd wordt (vooral door de Fransen) om zijn fysieke uiterlijk, zijn gouden karakter en zijn robuuste gezondheid.

Als zijn verschijning a priori de erfenis van een subtiele mix tussen Siamees en Perzisch onthult, onthult de Birmees een eigen persoonlijkheid. Hieronder staan 5 belangrijke dingen om te weten over het Heilige van Birma.

Een kat met een mysterieuze en legendarische oorsprong

Heilige raskat van Birma

De Heilige Birma is een kat afkomstig uit Birma. Niettemin wordt ervan uitgegaan dat het ras typisch Frans is, net als andere kattenrassen. De oorsprong blijft mysterieus en vol legendes. Een van hen vertelt dat het uiterlijk van deze kat met blauwe ogen en gouden vacht te wijten zou zijn aan de kracht van een gouden godin die wordt aanbeden door de monniken van Birmese tempels.

Een andere theorie, realistischer maar niet gecertificeerd, ligt ten grondslag aan het feit dat het Birmese ras werd geboren uit een kruising tussen een Perzische en een Siamees. Wat echter zeker is, is dat het ras in 1926 erkenning kreeg in Frankrijk, waar het gedijt met extreme populariteit.

Een kat met een zeer gewaardeerde fysieke verschijning

Heilige raskat van Birma

Het Heilige van Birma trouwt subtiel met de kenmerken van de Perzische door zijn halflange vacht en die van de Siamees door zijn lichte en donkere jurk aan de uiteinden, behalve de handschoenen die aan de uiteinden van de voeten worden waargenomen. Inderdaad, de uiteinden van de benen en zijn buik hebben altijd een witte kleur. Het heeft een brede kop van driehoekige vorm, enigszins afgerond, met lichtblauwe, azuurblauwe of paarse ogen.

Lees ook:   Hersteltijd na sterilisatie bij katten: hoelang duurt het?

De Birmese kat heeft een enigszins slank lichaam, gespierd, met een zwaar bot en gedragen door korte en robuuste poten waarvan de donkere tint overeenkomt met die van de staart, oren en snuit. De zijdezachte mid-length vacht behoudt een gouden beige kleuring.

Een gouden karakter

Heilige Birma

De Birmees is een makkelijke kat. Inderdaad, naast het feit dat hij heel kalm, discreet en niet erg spraakzaam is, heeft hij een grote liefde en extreme trouw aan zijn meester die hij overal volgt. Zijn enige fout zou zijn intolerantie voor eenzaamheid zijn.

Anders blijft het een ideale metgezel voor het gezinsleven vanwege zijn sociale temperament dat ertoe leidt dat het van kinderen houdt en samenwoont met andere dieren, op voorwaarde dat het zijn rust behoudt. Levendig, intelligent en speels, de Heilige van Birma heeft eindelijk een reputatie als een echte kat-hond.

Een gezonde kat

Heilige raskat van Birma

De Birmees heeft een ijzeren gezondheid. Het is echter mogelijk dat nierdisfunctie wordt onthuld bij sommige personen van het ras na de leeftijd van 7 jaar. Anders blijft het altijd gezond wanneer het effectief beschermd is tegen ziekten die alle katten gemeen hebben. Vandaar de noodzaak om hem te vaccineren, om hem een dieet aan te bieden en perfect aangepast aan zijn strikte carnivore dieet, en om de verzorging van zijn vacht te garanderen die relatief eenvoudig te onderhouden is.

Geen wonder dat het een van de favoriete katten van de Fransen is

Heilig ras kitten van Birma

Met al deze troeven in zijn voordeel, heeft de Heilige van Birma geen moeite gehad om zich geliefd te maken bij kattenliefhebbers over de hele wereld, vooral in Frankrijk. Met zijn bijna 5000 registraties in de LOOF (ongeveer 11,6% van de geboorten) geregistreerd in 2017, is Birmees de 2Þ favoriete kat van de Fransen, naar de Maine Coon.

Lees ook:   Omeprazol bij katten: Gids voor gebruik en bijwerkingen

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.