▷ Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs

De Perzische is ongetwijfeld een van de oudste en bekendste langharige kattenrassen ter wereld. Gewaardeerd om zijn elegante lichaamsbouw als om zijn zachte, aanhankelijke en kalme temperament, heeft deze katachtige alleen al iets meer dan 3500 vermeldingen in het officiële boek van de Franse kattenoorsprong (LOOF). Het volstaat om te zeggen dat het een zeer populaire metgezel is in Frankrijk onder de vele kattenrassen.

Als de natuur de Pers echter heeft begiftigd met een uitzonderlijke lichaamsbouw en karakter, is het minder genereus geweest met betrekking tot zijn gezondheid, waardoor deze kleine katachtige gedoemd is om afhankelijk te worden van de zorg en genegenheid van zijn meester om een lang, gelukkig en bevredigend leven te kunnen hebben. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over het Perzische kattenras, evenals alle goede redenen om het te adopteren.

De Perzische kat in video

De ideale kat voor wie?

De Perzische is een kalme, middelgrote kat met een dichte en lange vacht wiens lichaamsbouw en temperament voorbestemd zijn voor het leven binnenshuis. Toch kan hij toegang hebben tot het terras of de tuin om een beetje van het buitenleven te genieten. Dus als u in een appartement of in een huis met of zonder tuin woont, vindt deze kat thuis een ideale leefomgeving.

Het is ook een volgzame en sociale kat, wiens gebrek aan agressiviteit de perfecte metgezel zal zijn in een gezinsomgeving in het gezelschap van uw kinderen en andere dieren.

De Pers weet hoe hij met eenzaamheid om moet gaan, maar vereist veel zorg voor zijn welzijn. Hij heeft daarom een beschikbare, toegewijde en aanhankelijke meester nodig, die weet hoe hij over zijn gezondheid moet waken en hem gelukkig moet maken.

Oorsprong en geschiedenis van het Perzisch

De Perzische is een van de oudste kattenrassen. Afstammeling van de Turkse Angora waarvan hij de lange vacht erfde, is de Perzische een kat afkomstig uit Azië, meer bepaald uit Perzië (vandaar de naam). Het ras arriveert al op de 14e in Europae eeuw door de koffer van de Italiaanse ontdekkingsreiziger Pietro Della Valle, die het tijdens een reis naar Perzië zou hebben meegenomen. Vervolgens werd het geïntroduceerd in Frankrijk, vervolgens in Engeland, voordat het werd geëxporteerd naar de VS en de hele wereld.

Lees ook:   Bengaalse katten: de perfecte match voor elke hond?

De Perzische werd aan het publiek gepresenteerd tijdens de eerste kattenshow in het Crystal Palace in Londen in 1871. Het fokken is begonnen, de kruisingen worden voornamelijk uitgevoerd met de Turkse Angora. De eerste normen van het ras werden vastgesteld in 1889. En sindsdien is de populariteitsscore over de hele wereld en Frankrijk in het bijzonder blijven groeien, waar het in de top 10 van LOOF-registraties staat.

Fysieke kenmerken van de Perzische

Kitten ras PerzischDe Perzische heeft een ronde kop met een koepelvormige schedel. Zijn ronde snuit en geplette neus geven hem een verpletterde gezichtslook. Het heeft grote, redelijk gespreide ronde ogen waarvan de kleur overeenkomt met die van zijn jurk, evenals kleine driehoekige oren die een beetje achter het hoofd zijn geplaatst.

Trouwens, je zult merken dat de Perzische een middelgrote kat is met een gespierd lichaam en een sterk bot. Zijn poten, hoewel klein, blijven in verhouding tot zijn lichaam en eindigen in ronde, stevige voeten. De staart is kort en zeer harig.

Ten slotte, met betrekking tot zijn vacht en vacht, heeft de Perzische een dichte vacht, bestaande uit lang, fijn en zijdeachtig haar, evenals een overvloedige ondervacht. Wat betreft de kleuring van de vacht, zult u merken dat alle kleuren zijn toegestaan in dit ras. U vindt er een verscheidenheid aan jurken: effen kleur (wit, zwart, blauw, chocolade, goud, grijs …), colorpoint, tabby jurken, particolor jurken, schildpad, …

Gedrag van de Perzische

De Perzische is een kat zonder jachtinstinct en agressiviteit die kan worden waargenomen bij zijn soortgenoten. Hij is daarom heel rustig, zachtaardig, vredig en stoort niet, hoewel een beetje zacht, omdat hij heel graag een dutje doet.

Het is ook een kat die houdt van de knuffels en tederheid van zijn meester die hij in ruil daarvoor liefheeft. Zijn sociale en volgzame temperament zorgt ervoor dat hij zich perfect aanpast aan het gezinsleven en de aanwezigheid van kinderen. Terwijl hij geniet van het gezelschap van zijn familie, neemt hij een angstige houding aan tegenover vreemden.

Bovendien blijft de Perzische een discrete en eenzame kat die zich goed aanpast aan eenzaamheid, of zelfs de afwezigheid van zijn meester. Ten slotte is het een vrij routinematige kat die zijn gewoonten heeft en graag controle heeft over zijn omgevingHet is daarom bestand tegen plotselinge veranderingen.

Lees ook:   De grenzen van het kattenzicht: een diepgaande uitleg!

Gezondheid en zorg voor de Persen

De Perzische is een kat met een fragiele gezondheid. Het ras is helaas vatbaar voor een aantal erfelijke pathologieën en gezondheidsstoornissen. Deze omvatten tumoren, polycystische nierziekte, hypertrofische cardiomyopathie (HCM), cornea-sekwestratie of corneanecrose, Chediak-Higashi-syndroom (CHS), fibroadenomen en ringworm onder anderen.

Het is essentieel om het te vaccineren tegen ziekten die alle katten gemeen hebben (coryza, leukose, hondsdolheid, tyfus …). Net zoals je voor zijn vacht moet zorgen om zich te ontdoen van dood haar, ontwar je degenen die zich met elkaar verstrengelen en beperk je de vorming van haarballen die de spijsvertering kunnen beïnvloeden.

Ten slotte, of het nu gaat om ziekte of onverwachte rampspoed, merk op dat de kosten van de dierenarts kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s, wat niet altijd gemakkelijk te beheren is zonder stress. Daarom raden wij u aan om een Perzische kattenverzekering af te sluiten om hem de beste gezondheidszorg te garanderen en uw financiën te behouden.

Heeft de Pers een specifiek voedsel nodig?

De Pers heeft geen rasspecifiek voedsel nodig. De voedingsbehoeften blijven identiek aan die van alle katten, namelijk een in wezen vleesetend dieet. De Perzische heeft al een nogal delicate gezondheid, dus het is niet nodig om andere mogelijke zorgen over ondervoeding toe te voegen.

Daarom moet je hem premium voedsel aanbieden, voornamelijk bestaande uit vlees, vitamines, sporenelementen, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen voor katten. Ze moeten een hoog eiwitgehalte, een gemeten gehalte aan mineralen en een lage concentratie vet en koolhydraten hebben. Rekening houdend met zijn eetlust en zijn dagelijkse vitale behoeften, kan rantsoenering nuttig zijn om het risico op overgewicht te beperken.

Het wordt sterk afgeraden om zelfgemaakte maaltijden aan je Perzische te serveren, net zoals je je moet afkeren van goedkope kroketten en patés supermarkten met granen, voedingssupplementen, te veel zout, groenten, kleurstoffen, conserveermiddelen en andere chemicaliën die niet passen in het voorouderlijke dieet van deze kleine katachtige.

Welk budget om een Perzische te hebben?

U moet weten dat de aankoopprijs van een Perzische kat sterk afhankelijk is van verschillende criteria. Deze omvatten bijvoorbeeld: naleving van rasnormen, ouderlijke afstamming, geslacht, reputatie van de fokker, verleende zorg, … Over het algemeen moet u ongeveer 500 tot 2000 € betalen voor een vrouwelijk kitten en 400 tot 2000 € voor een mannelijk kitten.

Accessoires aangepast aan de Perzische

De Perzische heeft een set accessoires nodig om gelukkig en vervuld te zijn. In het bijzonder voedselbakken, een brokdispenser en een waterfontein om dagelijkse voeding en hydratatie te vergemakkelijken. Hij heeft ook een kattenbak nodig die is aangepast voor zijn hygiëne, evenals een uitstekende verzorgingskit voor langharige katten, om de gezondheid van zijn vacht te garanderen.

Lees ook:   niet klonterende kattenbakvulling

Hoewel hij vrij lui is, weet de Pers ook hoe hij zich moet overgeven aan spelletjes en een beetje fysieke activiteit als hij moe is van het dutten. Je kunt hem binnenaccessoires aanbieden, zoals een krabpaal, een krabbende stam of snoepballen om hem te helpen zich in te spannen.

Bovendien kunt u een kattenluik installeren om hem toegang te geven tot uw beveiligde tuin, zodat hij van het buitenleven kan genieten en zijn benen kan strekken. Houd er ten slotte rekening mee dat elk van de accessoires om te kiezen voor uw Perzisch niet alleen solide en van goede kwaliteit moet zijn, maar vooral aangepast aan de grootte om gemakkelijk te gebruiken te zijn.

Goodies voor Perzische liefhebbers

Foto’s van Perzisch

Waar adopteer je een Perzische?

Twee belangrijke manieren zijn beschikbaar voor u voor de adoptie van uw Perzische kat, namelijk: fokken en catteries of asielen voor katten. Als raskat blijft professioneel fokken de beste optie, omdat u de zekerheid hebt dat u een kitten in goede gezondheid adopteert en de normen van het ras respecteert. Catteries en shelters zijn ook betrouwbare adoptiemogelijkheden die u tevreden kunnen stellen.

Ten slotte kun je je Perzisch ook van een individu adopteren. Dit alternatief wordt echter niet aanbevolen vanwege de ongebreidelde dierenhandel. Als u echter voor dit pad kiest, raden we u aan om met een bekend familielid om te gaan, in plaats van met een vreemdeling.

D”Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De Siamees: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.