7 dingen om te weten over deze katten met extra vingers

Net als mensen zijn onze katachtige metgezellen niet immuun voor genetische mutaties en fysieke misvormingen. Als bewijs kunnen ze gevoelig voor polydactylie, een onschadelijke genetische afwijking, gekenmerkt door de aanwezigheid van extra vingers op de achter- en/of voorpoten van de kat.

Laten we samen 7 dingen ontdekken om te weten over polydactyl katten, deze katten met extra vingers op hun deeg!

Een genetische mutatie is de bron

Polydactylie bij katten is in de meeste gevallen het product van een genetische mutatie. Het resulteert in de vorming van een abnormaal aantal vingers op de poten van de katachtige. Bedenk dat gewoonlijk, Katten hebben 4 vingers en een spike op hun voorpoten en 4 vingers op de achterpoten.

Een polydactylkat kan zich presenteren 5 tot 7 vingers op de voorpoten, rug, of op beide ledematen tegelijk.

Kattenpoot Polydactyl

Kattenpoot Polydactyl

Wat het aantal ook is, deze aangeboren afwijking is vaker het gevolg van een genetische mutatie die wordt toegeschreven aan een autosomaal gen met variabele expressie. Het kan zich dus uiten in kittens zonder dat de ouders noodzakelijkerwijs drager zijn..

De rassen die het meest worden beïnvloed door polydactylie

Alle katten kunnen deze anomalie ervaren, ongeacht hun geslacht, stamboom of afkomst. Dat gezegd hebbende, is er nog steeds een sterke neiging tot polydactylie bij twee rassen in het bijzonder: de Main Coon en de Pixie Bob.

Lees ook:   Transformeer je kat tot een avontuurlijke buitenkampioen!

Met ongeveer 2% van de polydactylkatten is de Main Coon een van de rassen met de meeste waarschijnlijkheid van het hebben van individuen die onderworpen zijn aan polydactylie, op een gegeven moment was er 40% van de polydactylkat in de Main Coon. Het is echter aan de kant van de Pixie Bob dat we een recordaantal polydactylkatten opmerken.

De Pixie Bob is opgericht uit polydactylkatten aan de basis, dit recente ras zou ongeveer 50% van de individuen hebben die getroffen zijn door polydactylie. Deze eigenschap wordt officieel erkend door de meeste internationale kattenfederaties en het is gebruikelijk dat de Pixie Bob een hoger dan normaal aantal vingers heeft.

Een anomalie zonder echt gevaar

Het is belangrijk op te merken dat Polydactylie is geen ziekte op zich. Het is eigenlijk een aangeboren lichamelijke afwijking die de levensverwachting van de kat niet beïnvloedt of zijn comfort belemmert. Niet minder dan het bedreigt zonder gezondheid of zou het teken zijn van een fragiele gezondheid van de katachtige die wordt aangetast.

Wat je in het kort moet onthouden, is dat Polydactylie is geen gevaar voor de gezondheid van de kat. Deze mutatie kan aanwezig zijn, maar veroorzaakt geen ziekte. Aan de andere kant is een nadeel dat aan deze fysieke anomalie kan worden verbonden, het risico op ingegroeide klauwen.

Inderdaad, afhankelijk van de positie waarin de extra vingers zich ontwikkelen, is het mogelijk dat ingegroeide klauwen zich manifesteren bij sommige polydactylkatten.

Ernest Hemingway was een grote fan

Polydactyl katten hebben geen tekort aan bewonderaars en gepassioneerde fans die dol op hen zijn. De bekendste van allemaal is niemand minder dan de schrijver en Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway. Bovendien worden katten met deze atypische eigenschap heel vaak “Hemingway-katten” genoemd.

Lees ook:   peewee ecohus

Huis Polydactyl kat Ernest Hemingway

In de tuin van zijn huis in Key West, Florida, huisvestte de Amerikaanse schrijver meer dan vijftig polydactylkatten. Het verhaal gaat dat zijn passie voor deze katten met bepaalde benen werd geboren nadat hij Snow Ball had verwelkomd. Een witte polydactylkat die hem door een scheepskapitein werd aangeboden en waar hij letterlijk verliefd op werd.

Na de dood van Hemingway in 1961 werd zijn huis een museum. Wat de tuin betreft, het blijft polydactylkatten huisvesten die meestal afstammelingen zijn van katten uit de tijd dat de schrijver nog leefde..

Grotere behendigheid? Niet zo zeker…

Er is een wijdverbreid idee dat polydactylkatten een grotere behendigheid hebben in vergelijking met gewone katten. Si poSseder 6 tot 7 vingers kan wat troeven verlenen, het is niet Niet zeker of dit het geval is voor polydactyl individuen, noch in alle levensomstandigheden.

De configuratie van de vingers is niet identiek voor alle katten en de “voordelen” van deze anomalie worden variabel gewaardeerd. Inderdaad, als Aangetaste katten leren ermee leven en lijken niet te veel te lijden, kittens hebben een vertraging in het leren lopen en bepaalde acties.

Over het algemeen is deze mutatie voor een huiskat niet echt invaliderend, omdat hij het geluk heeft een meester te hebben die constant voor hem zorgt. Aan de andere kant is het in de natuur voor een wilde kat niet hetzelfde: polydactylie lijkt meer op een handicap en niet op een troef.

Polydactylie komt voor bij katten maar ook bij mensen

Polydactylie is geen afwijking die uniek is voor katten. Het komt ook voor bij veel andere dieren, waaronder mensen, met enkele verschillen in de wijze van overdracht van het gen dat verantwoordelijk is voor de mutatie of de verdeling van vingers in het bijzonder.

Lees ook:   De angstige aard van katten: Waarom ze poepen

Bij zowel mensen als katten komt de fysieke afwijking over het algemeen in 2 verschillende vormen voor:

  • Postaxiale polydactylie, waarvan de bijzonderheid is dat de extra vingers zich dicht bij de pink (pink) of het kleinste oor vormen.
  • Preaxiale polydactylie waarvoor de extra vingers zich eerder aan de zijkant van de duim ontwikkelen.

Polydactyl kat

Katachtige polydactylie in het verhaal tussen geluk en ongeluk

Katachtige polydactylie is een mutatie die al eeuwenlang bij katten aanwezig is. De geschiedenis van katten die door dit specifieke kenmerk zijn getroffen, wordt vermengd met tragedie en geluk.

Al in de Middeleeuwen werden polydactylkatten gezien als ongewoon, hun mutaties worden toegeschreven aan mystieke praktijken en hekserij. Ze worden dus slecht waargenomen in Europa en voor het grootste deel uitgeroeid, wat vandaag hun lage aanwezigheid op het continent zou verklaren.

Aan de andere kant Polydactyl katten waren erg geliefd bij zeelieden die hen als geluksbrengers beschouwden. Momenteel is er een hoge concentratie van de polydactyl kattenpopulatie aan de oostkust van de VS, evenals in het Verenigd Koninkrijk, meer specifiek in Wales.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.