Hoe een waterfontein voor katten te onderhouden?


Katten geven er de voorkeur aan om vers water te consumeren in plaats van stilstaand water. Daarom is de waterfontein voor katten een zeer goede oplossing, Het is nog steeds noodzakelijk dat de fontein water van goede kwaliteit kan bieden.

Vuil, onverplaatst water veroorzaken vaak problemen voor het apparaat. Zie gewoon storingen.

Om de fontein van uw kat optimaal te laten werken en gaat zo lang mogelijk mee, naast het juiste gebruik, het heeft regelmatig onderhoud nodig.

Het grootste deel van het onderhoud van een fontein gebeurt preventief. Dit omvat frequente vernieuwing van het water, reiniging van de fontein en het vervangen van het filter. Dit onderhoud kan echter ook curatief zijn, met name om de machine in goede staat te herstellen in geval van een storing of storing.

In het volgende artikel presenteert dit artikel stap voor stap alles wat je moet weten en doen om de waterfontein van je kleine katachtige goed te onderhouden en hem zo te allen tijde gezond en zoet water te garanderen.

Inhoudsopgave

Wanneer moet fonteinwater worden vernieuwd?

Kat die uit de kraan drinktZoals eerder vermeld, houden katten ervan om water te consumeren dat niet stagneert. Voor hen is dit een echte garantie voor waterkwaliteit.. Maar wat uw kat niet weet, is dat het water van zijn fontein water is dat is opgeslagen in een tank die in een lus circuleert dankzij een dompelpomp.

Lees ook:   10 Ecovriendelijke & Betaalbare Kattenbakvullingen: Duurzaam Alternatief!

Door het water te roeren, zorgt de pomp voor zijn oxygenatie, die de frisheid van het water behoudt. De fontein heeft ook een filter, dat eventuele onzuiverheden vasthoudt die in het water kunnen vallen, zoals kattenhaar en stofdeeltjes.

Echter Na enige tijd verzamelt het water in de fontein een aanzienlijke hoeveelheid onzuiverheden en bacteriën en moet het volledig worden vernieuwd.. Dus om te allen tijde helder en zoet water voor uw kat te garanderen, U moet het fonteinwater minstens 2 keer per week volledig vervangen.

Bovendien, omdat de kat elke dag drinkt, zal de hoeveelheid water in de tank constant afnemen. U moet daarom elke dag of om de 2 dagen het waterniveau controleren (afhankelijk van de capaciteit van het apparaat en het aantal dieren dat u heeft) en indien nodig meer toevoegen in de fontein, om te voorkomen dat de pomp leegloopt en grillt.

Merk op dat het niet voldoende is om het water van de fontein regelmatig te vernieuwen om een gezond drankje voor uw kat te garanderen. Inderdaad Bacteriën en onzuiverheden (vooral kalkaanslag) hopen zich op en hechten zich na verloop van tijd aan de verschillende elementen ondergedompeld uit de fontein als de tank, het filter en natuurlijk de pomp. Deze onzuiverheden die zich op het apparaat hebben opgehoopt, vervuilen het vers vernieuwde water en kunnen op de lange termijn zelfs de fontein beschadigen.

Daarom moet u elke week een klassieke reiniging van het apparaat uitvoeren en 2 keer per maand een grondige reiniging.

Klassieke reiniging van de fontein

Om de fontein van mogelijke opgehoopte bacteriën te ontdoen, eenmaal per week, U moet de volledige was uitvoeren met een sopje of gewoon een doorgang in de wasmachine voor niet-elektronische onderdelen.

  • Hiervoor moet u de tank legen en de belangrijkste delen van de fontein demonteren, behalve de waterpomp. Wrijf vervolgens met een spons gedrenkt in zeepsop alle gedemonteerde elementen.
  • Merk op dat omdat sommige hoeken moeilijk toegankelijk zijn met een klassieke spons, het sterk wordt aanbevolen om een borstel of een fonteinreinigingsset te gebruiken die u een diepe en veel gemakkelijkere reiniging garandeert.
  • Zodra de reiniging met zeepsop is voltooid, spoelt u goed af met warm water om alle sporen van zeep te verwijderen.
  • Spoel ten slotte het apparaat af met koud water en monteer het vervolgens opnieuw, vul de tank met drinkwater en zet de fontein weer in gebruik. Wees voorzichtig, spoelen is een zeer delicate operatie. Inderdaad, de kat met een zeer ontwikkeld reukvermogen, kan zijn fontein mokken als hij het geringste spoor van geur van zeep!
Lees ook:   Effectieve methoden voor wasberenbestrijding zonder schade aan verwilderde katten: 5 handige tips!

Bodemreiniging van de fontein: verwijderen van kalkaanslag in de kattenfontein

Zeepwater elimineert bacteriën en sommige onzuiverheden die zich op de fontein hebben opgehoopt, maar is helaas niet effectief tegen kalkaanslag. De kalksteen vormt een reëel gevaar voor de fontein : het is verantwoordelijk voor de storing van de apparatuur (snelheidsdaling) of zelfs de totale uitschakeling van de dompelpomp.

Inderdaad Door geleidelijk ingebed te raken in het apparaat, verstopt het geleidelijk de kanalen en leidingen van de pomp, waardoor de prestaties in de loop van de tijd afnemen. Bovendien kan overmatige ophoping van kalkaanslag zelfs leiden tot totale obstructie van de waterpomp.

Daarom, als een preventieve maatregel, U moet 1 keer per maand een bodemreiniging van de fontein uitvoeren, om alle sporen van kalkaanslag te verwijderen, met behulp van een wonderproduct: witte azijn.

  • Om dit te doen, moet je de fontein in zijn geheel demonteren (inclusief de dompelpomp) en alle delen weken in water toegevoegd aan witte azijn, gedurende ongeveer 20 minuten. Zodra de wachttijd voorbij is, wrijf je alle elementen in met een spons of beker.
  • Spoel vervolgens de fontein af, eerst met warm water en vervolgens koud water. Onnodig te zeggen dat een diepe spoeling vereist is, om elk spoor van azijngeur te elimineren, met het risico dat je kleine katachtige zijn waterbron ziet mokken.
  • Na de spoelbewerking hoeft u alleen maar de verschillende onderdelen te monteren, de tank met vers water te vullen en de apparatuur weer in gebruik te nemen.

Wanneer moet het filter van de waterfontein van de kat worden vervangen?

Filters voor waterfontein kat microvezelMet de fundamentele rol om het water van de fontein te ontdoen van al zijn onzuiverheden en daarom water van uitzonderlijke kwaliteit voor uw kat te garanderen, is het filter, net als de waterpomp, een kapitaalelement van het apparaat. Inderdaad, bestaande uit verschillende vezels en kolen, dehet filter houdt kattenhaar, stof en andere deeltjes in kattenwater vast. Bovendien Dankzij de actieve kool roeit het zware metalen en bacteriën uit die in het water aanwezig zijn.

Lees ook:   Top kattenbakzeef van 2023: koop nu met korting!

Echter Dit accessoire heeft een beperkte levensduur : de effectiviteit ervan neemt in de loop van de tijd af en, afhankelijk van het merk van het filter en de gebruiksfrequentie, U moet het elke 1 tot 3 maanden vervangen.

Dit is natuurlijk alleen geldig als je de moeite neemt om het filter regelmatig te onderhouden. Inderdaad Om ervoor te zorgen dat een fonteinfilter zo effectief is en zo lang mogelijk meegaat, moet u het eenmaal per week reinigen. door het simpelweg af te spoelen.

Wat als de pomp niet meer werkt?

Wanneer de pomp niet meer werkt, zijn er over het algemeen 3 scenario’s mogelijk.

  • Hetzij vanwege een gebrek aan achtergrondonderhoud, De kalksteen is diep ingebed in de verschillende kamers van de fontein, tot het punt dat de motor wordt geblokkeerd.
  • Het is mogelijk dat de fontein op een gegeven moment zonder water kwam te zitten, en De pomp moest dus leeglopen, en daardoor opbranden..
  • Of er was een fabricagefout of de pomp versleten na enkele jaren.

Dus als uw waterpomp niet meer werkt, voer dan in eerste instantie een bodemreiniging van de fontein uit zoals hierboven beschreven. Als de stop van de fontein verband hield met een opeenhoping van kalkaanslag, ziet u de pomp weer draaien.

Als uw apparaat na dit rigoureuze onderhoud nog steeds niet werkt, Slecht nieuws: de dompelpomp is defect, en het zal moeten worden vervangen.

Gelukkig voor u is de situatie niet zo alarmerend: u kunt pompen in reserveonderdelen vinden in veel winkels en doe-het-zelfzaken, en dit voor bijna alle modellen fontein op de markt. Als u geen pomp vindt die geschikt is voor uw apparaat, moet u nadenken over het kopen van een nieuwe kattenfontein die zoals u weet heel praktisch is.

Videotip: Repareer een kattenwaterfontein