Hoe gebeurt dit?

Je kat naar de dierenkliniek brengen is alsof je met je baby naar een kinderarts gaat. Er wordt zorg verleend aan uw kleine katachtige, of het nu een volwassen kat of een klein kitten is. U krijgt veel advies, inclusief onderwijs, voeding en onderhoud, om hem gezond te houden.

Een bezoek aan de dierenarts kan echter een moeilijke oefening zijn voor zowel u als uw kat als u geen voorzorgsmaatregelen neemt, zowel psychologisch als financieel.

Dit artikel presenteert alles wat u moet weten over veterinaire consulten, evenals enkele tips voor een succesvol bezoek aan uw huisdier.

Inhoudsopgave

Wanneer breng je je kat naar de dierenarts?

De rol van de dierenarts is om: de algemene gezondheid van uw kat te bewaken en passende zorg te bieden in geval van problemen. Kortom, u moet uw kat in 2 gevallen naar de dierenarts brengen: hetzij om ziekten onder controle te houden en te voorkomen of om uw kleine katachtige te behandelen die al ziek is.

Lees ook:   science plan kat

Naar de dierenarts gaan kan ingewikkeld zijn, vooral als je in een regio woont met weinig dierenartsen, een medische woestijn, maar er bestaan alternatieven zoals teleconsultatie.

Als preventieve maatregel: om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen

De kat, of hij nu op het platteland of in een appartement woont, wordt blootgesteld aan vele pathologieën, evenals parasieten.

Sommige van deze ziekten zijn zeer besmettelijk en hebben een aanzienlijke impact op de gezondheid van de kat, en veroorzaken zelfs de dood (zoals tyfus, leukose of hondsdolheid) die wordt behandeld met een vaccin en wordt opgenomen in het vaccinatieregister. Bovendien zijn interne parasieten (wormen), behandeld met een ontwormer voor katten, evenals externe (vlooien, teken, luizen) behandeld met een antiparasitair middel voor katten, net zo gevaarlijk voor de kat.

Dus om uw kat effectief te beschermen tegen deze ziekten en elke invasie van parasieten, is het essentieel om hem regelmatig naar een dierenarts te brengen, om adequate preventieve behandelingen krijgen en kattenziekten vermijden.

Dit is hoe vaccins aan uw kat worden gegeven om deze ernstige ziekten te bestrijden. Uw kat zal ook regelmatig worden ontwormd (vanaf 15 dagen oud), om elke invasie en proliferatie van darmwormen te voorkomen. Hij krijgt ook een externe antiparasitaire behandeling voor preventieve doeleinden, om hem te beschermen tegen vlooien, teken, luizen en andere externe parasieten.

Maak ook gebruik van uw bezoeken aan de dierenarts om advies te vragen over bepaalde handelingen die u zelf moet doen. Bijvoorbeeld, het schoonmaken van de neus van de kat of het schoonmaken van de oren van de kat, wees niet bang om een demonstratie van een specialist te vragen.

Lees ook:   Kat-en-hond rivaliteit: Mythen ontrafeld!

Als curatief: om je al zieke kat te behandelen

Blijf waakzaam! Als uw kat bijvoorbeeld meer krabt dan normaal, of niest, hoest, kwijlt, een slechte adem heeft, een loopneus heeft, moeite heeft met ademhalen, braakt, diarree, verstopt is, moeite heeft met urineren, mank loopt, knippert of vele andere symptomen, is het mogelijk dat hij ziek is. Dus eigenlijk, als u verdacht gedrag of aandoening met betrekking tot uw kat waarneemt, moet u onmiddellijk met hem naar de dierenarts gaan.

Naast het toedienen van een passende behandeling aan uw diertje, zal de dierenarts u veel advies geven, waaronder voeding, educatie, verzorging, … om uw kat gezond te houden.

Eerste bezoek aan de dierenarts voor het kitten

Als u zojuist een kitten in uw huis hebt verwelkomd, moet het eerste bezoek aan de dierenarts zo snel mogelijk worden gemaakt, zodat hij ervoor kan zorgen dat uw kat het als een charme doet en niet lijdt aan een ernstige ziekte of misvorming, beschouwd als een verlammend defect (waardoor u de kat naar de verkoper kunt terugbrengen).

Als uw kitten tijdens het eerste dierenartsbezoek meer dan 8 weken oud is, is dit ook een gelegenheid voor u om het te laten vaccineren. Let ook op dat dit eerste bezoek uw kat ook in staat stelt om deze nieuwe omgeving vertrouwd te maken.

Wat zijn de belangrijke bezoeken aan de dierenarts na afloop?

Na het eerste bezoek aan de dierenarts, zullen andere belangrijke raadplegingen voornamelijk die routinematig zijn en gerelateerd zijn aan vaccinboosters : 3 tot 5 weken na het eerste vaccin, daarna elk jaar. Dan zijn er de niet-systematische bezoeken (dus niet gepland) die belangrijk zullen zijn, in geval van vermoeden van een pathologie die uw haarbal beïnvloedt, of in geval van een ongeval.

Lees ook:   Tuxedo Cat: Alles wat je moet weten over dit bijzondere ras

De documenten ter voorbereiding op de afspraak

Om naar de dierenarts te gaan, U moet het gezondheidsdossier van uw kat hebben, die essentiële elementen bevat voor een goede monitoring van de gezondheidstoestand van de kleine katachtige. Het gezondheidsdossier presenteert de geschiedenis van de kat (verschillende consulten, vaccins, toegediende behandelingen), evenals het contact van de voormalige dierenarts (e-mail, telefoon), waardoor de nieuwe dierenarts indien nodig dichter bij hem kan komen.

Het eerste bezoek aan de dierenarts kan een bijzonder stressvolle oefening voor de kat zijn, tot het punt dat hij hem voor het leven traumatiseert. Daarom moet je alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen om deze eerste ervaring zo aangenaam mogelijk te maken voor kitty.

Vermijd dus tijdens de autorit om uw kat in een bench te stoppen, maar eerder in een mand of draagtas met een deken met zijn geur.

Aangekomen bij het veto, in de wachtkamer, kan de kat bang of in paniek raken door de aanblik van andere soortgenoten: stel hem gerust met traktaties of een speeltje.

Tot slot, blijf tijdens het consult altijd aan de zijde van je kat staan, achter hem staan en troost hem elke keer als hij naar je kijkt. Als dit eerste bezoek goed verloopt, zullen de anderen zonder problemen worden gedaan.

Plan van tevoren voor de kosten van de dierenarts van de kat

Omdat uw kleine katachtige regelmatig onderhoud nodig heeft als een preventieve maatregel en soms onvoorspelbaar, is het essentieel om van tevoren de kosten van de dierenarts te plannen, door zich te abonneren op een wederzijdse voor katten. Inderdaad, afhankelijk van de formule dekt de meeste verzekering alle of de meeste kosten van het verzorgen van de kat.

Vergelijk Cat Insurance

Als we bijvoorbeeld het geval nemen van een kat die is gevaccineerd tegen tyfus, coryza en hondsdolheid, heeft de eigenaar in totaal 96 EUR uitgegeven bij de dierenarts en (dankzij het abonnement op de volledige verzekeringsformule) 80% van deze kosten, of 76,80 EUR, terugbetaald.

Als we nog steeds het geval nemen van een kat die met een ander heeft gevochten en meerdere verwondingen heeftgaf de eigenaar 86,10 euro uit bij de dierenarts, een uitgave die hij zeker niet had voorzien. Gelukkig kreeg hij dankzij zijn verzekeringsabonnement 51,66 euro vergoed, en gaf hij dus slechts 31,44 euro uit.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.