Waarom zijn katten bang voor komkommers?

Net als water maken komkommers deel uit van de niet-uitputtende lijst van dingen die katten bang maken. Je zult het waarschijnlijk hebben opgemerkt met je kat of het hebben waargenomen in een van de vele virale video’s online: de kat wordt gegrepen door een plotselinge schrik, hij schrikt en rent weg bij het zien van een komkommer die in de buurt is geplaatst.

Hoe deze blauwe angst voor een groente te begrijpen die onschadelijk is voor katten? Experts in diergedrag verlichten je. Ontdek hieronder alle redenen die de ongewone angst voor katten voor komkommers verklaren.

Video uitleg: Waarom hebben katten een hekel aan komkommers?

De uitleg van experts en specialisten in diergedrag

Naar de mening van deskundigen ligt de oorzaak van deze angst niet in de komkommer zelf, maar in de representatie van deze groente door de kat. Het is dus geen onschuldige komkommer die je kat ziet maar een gevaarlijk roofdier, een reptiel of zelfs een slang bijvoorbeeld. Vandaar zijn schrikreflex en de haastige vlucht die je in de meeste gevallen waarneemt. Bioloog Jerry Coine vat dit idee samen in wat hij de “angst voor het roofdier” noemt die deze kleine katten bewoont.

Andere specialisten zoals Dr. Roger Mugford roepen het idee op van de “angst voor het onbekende”. Geassocieerd met het verrassingselement vanwege de plotselinge verschijning van een vreemd object terwijl het dier gefocust is op zijn kom brokjes en het helemaal niet verwacht. Zijn instinct dicteert logischerwijs dat hij vlucht om zichzelf te beschermen.

Lees ook:   Zorg voor Savannah katten: uitdaging of plezier?

Vooral omdat katten meestal niet schouders wrijven met komkommers, waardoor het een zeer visachtig object is. Bovendien brengt zijn langwerpige vorm het paradoxaal genoeg dichter bij een slang, iets dat de kat identificeert als een bedreiging voor zijn leven. Aan de andere kant, door het verrassingselement te verwijderen, tonen experimenten aan dat de kat sereen blijft en geen aandacht besteedt aan de komkommer.

Angst voor komkommers, een bron van stress voor katten

Net als bij ons zal blootstelling aan angst de kat waarschijnlijk blootstellen aan stress en zijn gedrag en zijn relatie met zijn eigenaar negatief beïnvloeden. Daarom adviseren dierengedragsspecialisten je om geen komkommer te gebruiken om je kat bang te maken, zelfs niet voor de lol.

Het introduceren van een zorgfactor in een omgeving die je kleine katachtige als veilig beschouwt, zal het onzeker maken. Daarom zal hij zichzelf voortdurend op scherp zetten, plotselinge agressiviteit jegens u of op uw meubels tonen. In het uiterste geval kan je bange kat van huis gaan en nooit meer terugkomen.

Zoals je zult hebben begrepen, is het bang maken van je haarbal niet alleen slecht voor het welzijn, maar kan het ook de band van vertrouwen en genegenheid verbreken die het in je heeft geplaatst.

Omdat het altijd grappig is: Video van kat verrast door een komkommer

Andere artikelen over dit onderwerp