▷ Wat als mijn kat zijn halsband niet kan uitstaan?

Het kan vervelend zijn om te zien dat uw kat categorisch zijn halsband weigert, een accessoire dat toch essentieel is om het gemakkelijk te vinden in geval van verlies en handig om veel gereedschap te bevestigen (bel, reflecterende strips, GPS-doos, medaillon voor elektronisch kattenluik, …).

Houd er echter rekening mee dat er Eenvoudige methoden om uw kat zijn halsband te laten accepteren. Je hoeft alleen maar de juiste halsband te vinden, aangepast aan de morfologie van het dier, comfortabel en ervoor te zorgen dat de kat de tijd neemt om te wennen aan zijn nieuwe accessoire.

Het dragen van de halsband is een gewoonte voor de kat

Omdat de kat een onafhankelijk dier is, achterdochtig en het niet echt op prijs stelt om beperkt te worden, is het normaal dat hij zijn halsband bij de eerste keren niet ondersteunt. Wanneer ze er echter goed aan gewend zijn, verdragen katten halsbanden beter dan we denken.

Houd maar één ding in gedachten, Je kat zal wennen aan zijn halsband als je hem gewoon verlaat, op voorwaarde dat dit laatste hem ook geen ongemak bezorgt.

Kat ontspannen en draagt een kattenhalsband

Eenmaal gewend, ondersteunen katten halsbanden beter dan we denken

Inderdaad, volgens een studie van de Ohio State University (gepubliceerd in het Journal of the American Veterinary Medical Association, in 2010) met betrekking tot de impact van het dragen van de halsband op 538 katten, en over een periode van 6 maanden, lijkt het erop dat:

  • 72,3% of de meerderheid van de katten droeg hun halsband zonder problemen.
  • Slechts 7,1% van de katten is hun halsband kwijtgeraakt.
  • De katten hadden een tolerantie voor de halsband die veel hoger was dan hun eigenaren verwachtten.
Lees ook:   Kattenhaarballen: Oorzaak, Symptoom & Remedie in 60 karakters

Wat u moet doen om uw kat snel aan zijn halsband te laten wennen

In ieder geval, zodat uw kat eraan went en snel zijn halsband accepteert, zullen deze toe te passen stappen van grote hulp zijn.

  • Presenteer de ketting aan hem door hem in een rustige kamer te plaatsen waar hij zich veilig voelt, zodat hij kan spelen en vertrouwd kan raken met het object. Om het dier zich meer gerust te stellen, kunt u de halsband impregneren met zijn geur door hem vooraf op zijn mand te plaatsen.
  • Spreek hem vervolgens aan met een rustgevende stem, bevestig de ketting om zijn nek en geef hem een traktatie (zodat hij een positieve associatie met de kraag maakt). Het is normaal dat uw kat zich schaamt, maar verwijder de halsband niet meteen. Wacht minstens ongeveer 5 minuten om de halsband te verwijderen.
  • Herhaal de ervaring 2 tot 3 keer per dag, waarbij je geleidelijk de tijd van het dragen van de kraag verhoogt, totdat je kleine katachtige eraan went en zeker zijn kraag accepteert.

Doe de halsband goed om om ongemak voor de kat te beperken

Als u uw kat vertrouwd hebt gemaakt met zijn nieuwe halsband zoals eerder aanbevolen en uw kat ondersteunt deze nog steeds niet lang, is het zeer waarschijnlijk dat dit komt omdat de halsband ongemakkelijk is. Kies dus voor een gemakkelijk verstelbare halsband die de nek van het dier niet aanspant en een anti-wurgapparaat heeft, of het nu gaat om een standaard halsband of een luxe kattenhalsband het belangrijkste is een halsband aan, die maat.

Lees ook:   Echografiekosten voor katten: De ultieme prijsgids 2023

Draai het niet te veel aan

Uw kat vindt een ongemakkelijke kraag meestal wanneer deze te strak is ter hoogte van zijn nek. Dus je moet de halsband zo aanpassen dat deze overeenkomt met de nekomtrek van de kat. En voor optimaal comfort, laat een ruimte zodat uw 2 vingers tussen de halsband en de nek van het dier kunnen glijden.

Geef de voorkeur aan een gemakkelijk te openen of anti-wurgkraag

Wanneer je kat naar buiten loopt, kan zijn halsband aan een tak hangen, een barrière, … en het dier kan uiteindelijk gevangen en gewurgd raken.

Wees echter voorzichtig, Dit soort throttling-scenario’s is zeer, zeer zeldzaam., katten die in bijna alle gevallen aankomen om zichzelf te bevrijden.

Maar voor optimale veiligheid moet u kiezen voor een halsband met een anti-wurgapparaat, het kan een gemakkelijke opening, een mechanisch anti-verwurgingsapparaat of gewoon een elastische kraag zijn.

Rode kat met zijn halsband met bel en medaillon

Is het belangrijk om te forceren? De kat om een halsband om te doen?

Vanwege zijn rol van identificatie in geval van verlies en dankzij de verschillende accessoires die eraan kunnen worden bevestigd (badge of medaillon om een kattenluik te activeren, reflecterende strips, bel, GPS-doos, …) , De halsband is een essentieel accessoire voor alle katten, die buiten lopen.

Weet dat het vooral belangrijk is om een halsband met een bel te plaatsen bij uw kat die vrije toegang heeft tot de buitenkant. Deze kleine bel zal voorkomen dat hij onnodig dieren doodt die belangrijk zijn voor de natuur, omdat elke keer dat hij het nadert, de bel een geluid zal maken dat potentiële prooien zal waarschuwen, hij zal je niet langer een vogel als een geschenk kunnen brengen.

Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van Roos?

Door uw kat uit te rusten met een halsband met bel, Je helpt de verwoestende impact van katten op de biodiversiteit van natuurlijke ecosystemen te verminderen.

En in tegenstelling tot urban legend stoort een bel je kat niet en maakt hem ook niet doof.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.